Skip to content
EtusivuAjankohtaistaKummitoiminnan avulla vetovoimaa alalle

Kummitoiminnan avulla vetovoimaa alalle

18.10.2018

Esedun metsäalalla kummitoiminta jatkuu. Tänä syksynä Mikkelissä opintonsa aloittaneet metsäkoneenkuljettajat saivat kummikseen Metsä Groupin, Pieksämäen metsäalan opiskelijoiden kummina toimii Stora Enso.

Kummitoiminnalla on monia tavoitteita, kuten esimerkiksi lisätä metsäalan tunnettuutta ja vetovoimaa nuorten keskuudessa.
”Kummiyrityksen suunnitelmallinen kummitoiminta ja mukana olo opiskelijoiden arjessa on tuonut oppilaitoksellemme lisää hyvää näkyvyyttä”, kertoo Esedun koulutuspäällikkö Kirsi Malmstedt.
”Vuonna 2016 opintonsa Mikkelissä aloittaneen, Metsä Groupin kummiluokan opiskelijoista kukaan ei ole keskeyttänyt opintojaan reilun kahden vuoden aikana, joten opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä valintaansa.”

Mikkelissä kummitoiminta on ollut käynnissä jo muutaman vuoden ajan. Syksyllä 2016 aloittaneet metsäkoneenkuljettajaopiskelijat ovat loppusuoralla opinnoissaan, mutta uusi kummiluokka on nyt valittu. Mikkelin 32 tuoretta metsäalan opiskelijaa sai kummikseen Metsä Groupin, ja Pieksämäen 25 tulevaa metsäkoneenkuljettajaa toimii Stora Enson kummiopiskelijoina.

Kummitoiminnan tavoitteena on myös madaltaa kynnystä alan yrittäjien ja opiskelijoiden välillä.
”Haluamme olla mukana varmistamassa, että metsäkoneisiin saadaan osaavia ja työhönsä sitoutuneita kuljettajia. Metsäteollisuuden viime vuosien investoinnit varmistavat hyvän työtilanteen jatkuvan”, tuotantopäällikkö Pasi Arkko Metsä Groupista sanoo.
”Lisäksi puunkorjuusta on tullut ympärivuotista, kun kuitupuun käyttömme on lisääntynyt merkittävästi. Metsissä on siis tarjolla säännöllistä työtä kuljettajille.”

Pieksämäen metsäalan opiskelijat Stora-Enson hakkuutyömaalla

Kummiopiskelijat pääsevät opintojensa aikana tutustumaan esimerkiksi Metsä Groupin korjuutyömaihin sekä koneyrittäjien ja metsureiden työhön, maanmuokkaukseen ja sahan toimintaan.
”Ensimmäinen kummiluokkamme tutustuu ensi keväänä Äänekoskelle suuntautuvalla opintomatkallaan biotuotetehtaaseen ja Pro Nemus -vierailukeskukseen”, paljastaa Arkko.
”Pieksämäellä pääsemme tutustumaan muun muassa tuotantolaitoksiin, tehtaisiin ja sahoihin kummiyrityksemme Stora Enson kanssa”, kertoo Pieksämäen metsäalan opettaja Pasi Venäläinen.
”Yksi tärkeä yhteinen näkökulma kummitoiminnassa on tuoda opiskelijoiden tietoisuuteen työturvallisuuteen liittyviä seikkoja. Siinä teemme tiivistä yhteistyötä kummiyrityksemme kanssa.”

Osaavista metsäalan ammattilaisista on selkeä pula. Metsäkoneyrittäjillä saattavat koneet seisoa, kun ei kuljettajia löydy. Metsäala kuitenkin kiinnostaa nuoria, eli osaavia tekijöitä on alalle tulossa. Esedulla oli metsäalalle viime yhteishaussa ensisijaisia hakijoita lähes tuplaten aloituspaikkamäärään nähden.
”Metsäkoneenkuljettajakoulutus on Esedun vetovoimaisempia aloja. Hakijamäärät kertovat metsäalan tämän hetken valoisasta työtilanteesta ja oppilaitoksemme hyvästä maineesta”, Malmstedt kertoo.
”Uskomme nuoriin, ja heidän osaamiseen. Nuorissa on tulevaisuus!”, toteaa Malmstedt lopuksi.

Teksti: Marika Auvinen
Kuvat: Marika Auvinen ja Pasi Venäläinen

Kuvateksti 1: Mikkelin metsäalan kummiluokka vm. 2018 yhdessä kummiensa kanssa ”luokkakuvassa”.
Kuvateksti 2: Pieksämäen metsäalan opiskelijat vierailulla Stora Enson hakkuutyömaalla.

 

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021