Skip to content
EtusivuAjankohtaistaKhaled Alkilani työllistyi ammatillisten opintojen kautta

Khaled Alkilani työllistyi ammatillisten opintojen kautta

16.12.2022

Ohjelmistokehittäjäksi Etelä-Savon ammattiopisto Esedulta joulukuussa valmistunut Khaled Alkilanin tarina on monella tapaa inspiroiva. Alkilanin polkuun on reilun neljän vuoden Suomessa asumisen aikana mahtunut suomen kielen opiskelua, ammattiin valmistuminen sekä työllistyminen.

Saavutukset ja onnistumiset eivät kuitenkaan ole Alkilanin mukaan olleet silkkaa sattumankauppaa, vaan niiden eteen on tehty ahkerasti töitä ja jouduttu hieman nöyrtymäänkin. Alkilani suorittaa parhaillaan työharjoittelua mikkeliläisen Observis Oy:n riveissä. Observis Oy on kansainvälistä liiketoimintaa tekevät ohjelmistoyritys, jolla on toimisto Suomen lisäksi myös Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Valmistumisen jälkeen Alkilani jatkaa työskentelyä Observiksen palkkalistoilla.

Työelämäjakson kautta Observikselle töihin päätynyt Alkilani kertoo matkalleen mahtuneen paljon työnhakua sekä itsetutkiskelua.
”Kun tulin Suomeen, niin halusin vain töihin. Minulla on hyvä koulutus ja työhistoria ajalta ennen Suomeen muuttoa. Työn saaminen tuntui kuitenkin välillä mahdottomalta. Minulta löytyy sähköpostista noin sata lähetettyä työhakemusta, joista yksikään ei napannut.”

Syyriasta Suomeen muuttanut Alkilani kertoo käyneensä keskustelua itsensä kanssa ja päätti hakeutua opiskelemaan ammattiopistoon. Nyt hän kertoo, ettei päätös opiskeluista kaduta yhtään.
”Olen kotimaassani valmistunut yliopistosta kaupalliselle alalle, ja lisäksi työskentelin seitsemän vuoden ajan projektinhallintatehtävissä insinööritoimistossa. Koin alussa hieman haasteita hyväksyä, että minun täytyisi suunnata uudelleen koulun penkille.”

”Aloitin Esedulla kotoutumiskoulutuksessa suomen kielen opinnot, jonka jälkeen suuntasin valmentavaan koulutukseen. Siellä pääsin tutustumaan eri koulutuksiin, kuten ohjelmointiin. Tietokoneista aina kiinnostuneena huomasin ohjelmistokehittäjän opintojen olevan sellaista, joka kiinnostaa minua ja myös tukee tulevaisuuden suunnitelmiani.”

”Nyt kun olen opiskellut suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa, käynyt valmentavan koulutuksen sekä valmistun ohjelmistokehittäjäksi, niin koen opiskelun aivan eri tavalla kuin Suomeen saapuessani. Koen nyt, että kaikki Esedun koulutukset ovat olleet minulle erittäin hyödyllisiä ja niistä on varmasti apua minulle myös tulevaisuudessa”, Alkilani päällystää polkuaan nykyhetkeen.

Alkilani aikoo tulevaisuudessa jatko-opiskelemaan ohjelmistotekniikan insinööriopintoihin.
”Aloitan nyt ensin tekemällä töitä ja hankkimalla kokemusta alalta. Sitten vuoden tai kahden sisällä aion hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun.”

Alkilani haluaa myös kannustaa muita maahanmuuttajia, jotka mahdollisesti kokevat samoja haasteita, joita hän on itse käynyt läpi.
”Älä luovuta! Aina kannattaa yrittää. Haluan sanoa maahanmuuttajille, jotka tulevat Suomeen ja haluavat vain töihin, että pitää yrittää kaikkia vaihtoehtoja. Yksi niistä esimerkiksi on ammatilliset opinnot. Myös suomen kielen opiskelu on erittäin tärkeää. Se helpottaa asioita todella paljon ”

Haluamme onnitella Khaledia sekä muita Esedusta tänä syksynä valmistuneita uusia ammattilaisia!

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021