Skip to content
EtusivuAjankohtaistaKestävän kehityksen teemavuosi: Vastuullista kuluttamista

Kestävän kehityksen teemavuosi: Vastuullista kuluttamista

09.11.2020

Etelä-Savon ammattiopiston vuoden 2020 teemana on kestävä kehitys. Vuoden aikana kestävää kehitystä tullaan tarkastelemaan eri näkökulmien ja teemojen avulla. Seuraavana teemana on vuorossa Vastuullista kuluttamista.

Ostatko tavarat ja vaatteet automaattisesti uutena, vai etsitkö ensin käytettyä? Harkitsetko kahdesti tavaran tarpeellisuutta?Entä miten toimit käytettyjen tavaroiden ja vaatteiden kohdalla- kierrätätkö ne kuten kuuluu?

Kulutustapamme ovat tiiviisti yhteydessä siihen, miten luonnonvarat maapallolla riittävät. Ylikulutus köyhdyttää luontoa, kiihdyttää ilmastonmuutosta ja uhkaa muun muassa puhtaan veden ja ruoan tuotantoa.

Myös meidän suomalaisten kulutuksella on merkitystä, sillä kulutustahtimme on tuplasti nopeampi kuin kulutuksen keskiarvo maailmanlaajuisesti. Jos halutaan säästää luonnonvaroja, on siis vähennettävä turhaa kulutusta ja kulutettava vastuullisesti.

Mutta miten se tehdään?

Yksi ratkaisu on kiertotalous. Sen avulla pyritään tuotteiden käyttöiän pidentämiseen sekä sellaisten palveluiden ja ratkaisujen edistämiseen, jolla vähennetään luonnonvarojen liikakäyttöä.

Jokainen voi osallistua vastuullisen kuluttamisen talkoisiin. Yksi tapa on laittaa itselle joutavat tavarat kiertoon ja pohtia jokaisen hankinnan kohdalla sen tarpeellisuutta ja hankkia tavarat esimerkiksi käytettynä tai kierrätettynä.

Esedussakin osallistutaan. Esimerkiksi kaikki materiaalit kierrätetään asianmukaisesti ja oppilaitokseen tehtävät hankinnat tehdään kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021