Skip to content
EtusivuAjankohtaistaKertausta ruotsin yo-kokeisiin työelämästä

Kertausta ruotsin yo-kokeisiin työelämästä

31.05.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulta perustason ensihoitajaksi valmistunutta Jaakko Honea odottaa täysin uudet tuulet todistuksen saannin jälkeen. 18-vuotias nuori mies suuntaa nimittäin tulevaksi kesäksi töihin Raaseporiin.

Yläasteella Hone pohti tulevaisuuttaan ja yhteishaussa tehtäviä valintoja.
”Minua kiinnosti yläasteella terveydenhuoltoala, ja erityisesti ensihoito. Päädyinkin hakeutumaan Esedulle sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon perustason ensihoidon opintoihin.”

Ammattiin opiskelu oli tuoreen ammattilaisen mielestä ”oikein leppoisaa”, mutta samalla todella monipuolista ja vaihtelevaa.
”Toki osaamisalaopintojen alkaessa opinnot muuttuivat jonkin verran vaativammaksi, mutta mielenkiintoisten aiheiden äärellä tämä ei tuottanut hankaluuksia. Parasta oman alan opinnoissa oli ensihoidon simulaatioharjoitukset ja työssäoppimisjaksot.”

Käytännönläheisten ammattiopintojen lisäksi Hone päätti opiskella samalla lukio-opintoja ja päätyikin suorittamaan kahden tutkinnon opintoja Esedulla.
”Valitsin lukio-opinnot ammatillisten opintojen kaveriksi siinä toivossa, että ne parantaisivat minun jatko-opintomahdollisuuksia korkeakouluopintoihin. Kahden tutkinnon opinnoissa antoisinta mielestäni oli kielelliset ja matemaattiset taidot, joista on hyötyä ammatin parissa.”

YO-kirjoitukset siintävät vielä osittain Honella tulevaisuudessa, ja niitä silmällä pitäen päätti hän lähteä haastamaan itseään toiselle puolelle Suomea.
”Hain Raaseporiin 9livesin siirtoyksikköön kesätöihin seikkailumielessä ja työkokemuksen takia. Päätin suorittaa lukio-opinnot 3,5 vuodessa, koska halusin rauhassa suorittaa ammatilliset opinnot loppuun. Syksyllä minulla on siis vielä ruotsin kielen kirjoitukset edessä, niin halusinkin nyt kesän aikana kerrata ruotsia oikein kunnolla käytännön kautta töiden ohessa.”

Valmistumisen kynnyksellä tulevaisuuden osalta suunnitelmat on vielä avoinna.
”On vielä vähän auki, kuinka kauan meinaan täällä Raaseporissa työskennellä, mutta aikaisintaan elokuun alussa palaan takaisin Mikkeliin. Armeijan jälkeen jatkan mahdollisesti opiskelua sairaanhoitajaksi tai sitten teen hetken töitä siinä välissä.”

Rohkeutta ei ainakaan tuoreelta ammattilaiselta puutu!
Toivotamme oikein paljon onnea valmistumisen johdosta Jaakolle ja muille tänä keväänä valmistuneille eturivin taitajille. Luottakaa omaan osaamiseen, sillä se kantaa teitä pitkälle.

Kuvateksti: Jaakko Hone osallistui yhdessä opiskelukavereidensa kanssa pelastustilanneharjoitukseen Esedulla syksyllä 2021.

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021