Skip to content
EtusivuAjankohtaistaKaupan alan työelämäfoorumilla yli 10 vuoden historia

Kaupan alan työelämäfoorumilla yli 10 vuoden historia

29.11.2021

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun kaupan alan työelämäfoorumilla on jo pitkä, perinteikäs historia. Yli 10 vuoden ajan foorumi on kasannut yhteen työelämän edustajia ja oppilaitoksen väkeä.

Esedun opettaja Leila Rapo-Jääskeläinen on ollut mukana toiminnassa koko foorumin toiminnan ajan, aivan perustamisesta lähtien.
”Työelämäfoorumin tarkoituksena on lujittaa alueemme yritysten ja Esedun välistä yhteistyötä. Foorumissa on nimetyt työelämäkumppanit, jotka toimivat organisaationsa edustajina”, kuvaa Rapo-Jääskeläinen foorumin toimintaa.
”Tapaamme säännöllisesti aamupalan ja palaverin merkeissä.  Tämän lisäksi meillä on vuosittain muutamia opiskelijoille suunnattuja tapahtumia, joita tuotamme yhdessä yritysten kanssa.”

Työelämäfoorumien toiminta koetaan Esedulla erittäin tärkeäksi kanavaksi.
”Foorumitoiminnan ansiosta pysymme paremmin selvillä alueemme yritysten tarpeista ja toiveista. Yritykset taas saavat ajantasaista tietoa ammatillisen koulutuksen arjesta ja uusimmista tuulista. Näin voimme esimerkiksi suunnitella erilaisia yhteistyömuotoja.”

Kaupan alan työelämäfoorumi kokoontui viime keväänä poikkeuksellisesti etänä.
”Kevään tapaamisessa käsittelimme etäopetuksen mahdollisten vaikutusten näkymistä työpaikoilla sekä kerrottiin yrityksille uusiutuvasta työelämäpalautteesta, joka otettiin Esedussa käyttöön viime kesänä”, kertoo toinen kaupan alan työelämäfoorumin vetäjä Mira Lahtinen.
”Lisäksi esittelimme yrityksille mahdollisuutta ilmoittaa avoinna olevista työtehtävistä Esedulle sekä Esedulla käytössä olevaa työpaikkarekisteriä ja siihen liittyviä uudistuksia.”

Yksi kaupan alan työelämäfoorumin yritysedustajista on K-Citymarket Mikkelin tavaratalojohtaja Pekka Hämäläinen.
”Yhteistyö Esedun kanssa on tärkeää monestakin syystä. Yksi tärkeimmistä on tietenkin se, että sekä opettajien ja oppilaiden ymmärrys nykypäivän kaupan alasta pysyy ajan tasalla. Näin saamme yhdessä pidettyä koulutuksen sisällön työelämää palvelevana ja osaamisen oikeanlaisena työelämän näkökulmasta. Toinen iso asia on tietenkin hyvän työnantajamielikuvan luominen tulevaisuuden työntekijöillemme. Kynnys tulla palvelukseemme madaltuu, kun on kouluaikoina ollut kosketuspintaa esimerkiksi Keskoon yrityksenä.”

Yhteistyön lisäksi Hämäläinen kokee työelämäfoorumissa mukana olon hyvin tärkeäksi.
”Samalla tapaamme paikkakuntamme muitakin kaupan alan yritysten edustajia. Tärkeintä on tietenkin vuorovaikutus koulun ja työelämän välillä. Mitä enemmän yrityselämän toiveita voidaan ottaa huomioon, niin sitä parempia osaajia koulu pystyy tuottamaan ja he pystyvät myös työllistymään.”

Mikkelin K-Citymarketissa on säännöllisesti muutamia opiskelijoita suorittamassa työelämäjaksojaan.
”Toiset harjoittelusta ovat tutkinnon osia ja toisinaan otamme opiskelijoita töihin jopa oppisopimuksella”, kertoo Hämäläinen.
”Työtehtävät koostuvat pääasiallisesti myyjän tehtävistä. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että mitä pidemmästä harjoittelujaksosta on kysymys, niin sitä monipuolisempia tehtävät ovat.”

Hämäläinen näkee kaupan alan tulevaisuuden monimuotoisena. Digitaalisuus on tullut kaupan alallekin vahvasti, mutta tulevaisuudessa ei voi unohtaa henkilökohtaisen asiakaspalvelun merkitystä.
”Elämme vahvasti digitalisaation aikaa ja kilpailussa tulevat pärjäämään juurikin ne, jotka kykenevät parhaiten digiloikkaan. Tehokkuudella on tulevaisuudessa siis iso merkitys, mutta myös henkilökohtaisella asiakaspalvelulla ja sitä kautta ylivertaisen asiakaskokemuksen luomisella. Mihin asiakas on valmis aikaansa käyttämään, on entistä isompi kysymys tulevaisuudessa, sillä vaihtoehtoista tarjontaa ajankäytölle on todella paljon. Kaupan näkökulmasta tämä tarkoittaa tietenkin ylivertaisen asiakaskokemuksen tarjoamista ollaksemme asiakkaan ajan arvoisia.”

Myös ammatillisen koulutuksen osalta Hämäläisellä on selkeä suunta siihen, miten koulutusta tulee kehittää myös jatkossa.
”Ammatillisesta näkökulmasta tulisi ehdoton panostus olla digitaalisten työkalujen harjoittelussa ja henkilökohtaisen asiakaspalvelun opettelussa. Kysymys koulumaailmaan kuulukin, että pysyttekö mukana muutoksessa panostamalla näihin osaamisen alueisiin?”

Esedun kaupan alan työelämäfoorumin kokoonpano:

  • Eija Ellonen, TE-toimisto
  • Kati Häkkinen, Mikke ry
  • Pekka Hämäläinen, K-Citymarket
  • Sanna Hämäläinen, Osuuskauppa Suur-Savo / HR-asiantuntija
  • Nina Korhonen, Osuuskauppa Suur-Savo / Sokos
  • Taru Kuosma, Carlson Oy
  • Johanna Lahdenpää, Suomalainen Kirjakauppa Oy
  • Henrik Moilanen, Rinta-Joupin Autoliike
  • Arja Pylväs, K-Supermarket Pikantti
  • Tuomo Rasimus, Osuuskauppa Suur-Savo / Prisma

Työelämäfoorumin vetäjät:
Leila Rapo-Jääskeläinen ja Mira Lahtinen

Haluatko mukaan työelämäfoorumitoimintaan?

Jos toimit kaupan alalla ja haluaa tulla mukaan foorumitoimintaan, ota yhteyttä:
Mira Lahtiseen puh. 050 389 1248, mira.lahtinen@esedu.fi  tai
Leila Rapo-Jääskeläiseen puh. 044 711 5476leila.rapo@esedu.fi

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021