Skip to content
EtusivuAjankohtaistaKaksoistutkinto yhdistää amiksen ja lukion

Kaksoistutkinto yhdistää amiksen ja lukion

27.01.2021

Yhä useammat haluavat yhdistää ammattiopintoihin myös lukio-opinnot. Yksi kaksoistutkintoa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla suorittavista opiskelijoista on 17-vuotias haukivuorelainen Jenna von Müller. ”Opiskelen toista vuotta lähihoitajaksi Esedun Otavankadun toimipisteessä Mikkelissä, ja suoritan samanaikaisesti lukio-opintoja Mikkelin lukiossa.”

Von Müller kertoo halunneensa opiskella lähihoitajaksi, sillä hän haluaa olla tulevaisuudessa ihmisläheisessä työssä ja auttaa muita. ”Viihdyn erilaisten ihmisten kanssa ja haluan päästä tulevaisuudessa auttamaan muita ihmisiä, etenkin työskentely mielenterveys- ja päihdetyön sekä lasten ja nuorten parissa kiinnostavat minua.”

Von Müllerin mukaan sosiaali- ja terveysala on kiinnostanut häntä jo useamman vuoden ja hän kertoo kokevansa valinneensa alansa oikein. ”Pohdin myös pitkään haluanko ammattiopistoon vai lukioon, mutta sitten päädyin valitsemaan kaksoistutkinnon, jossa yhdistyvät molemmat”, von Müller kertoo opiskelupolkunsa alkutaipaleesta.

Kahden tutkinnon opinnot tarkoittavat sitä, että opiskelija suorittaa sekä ammatillisen perustutkinnon, että ylioppilastutkinnon. Von Müllerin mielestä kaksoistutkinnon hienous piilee siinä, että siinä on mahdollista saada sekä ammatti että valkolakki. ”Lukio-opintoja minulla on aina kerran viikossa ja muina päivinä suoritan Esedulla yhteisiä tutkinnon osia, teoria- tai käytännönopintoja tai olen työelämässä”, valottaa von Müller opintojensa sisältöjä käytännössä.

Moni pohtii varmasti, onko kahden tutkinnon yhtäaikainen opiskelu raskasta. Von Müller kertoo, ettei ole toistaiseksi kokenut opiskelujaan erityisen raskaiksi. ”Tietysti se vaatii vähän enemmän itseltä ja varsinkin nyt toisen vuoden puolessavälissä, kun valitsemani osaamisala on vaativa ja siihen päälle tulevat vielä ylioppilaskirjoitukset.”

Omasta jaksamisestaan Von Müller huolehtii esimerkiksi nukkumalla ja syömällä hyvin sekä riittävästi.
”Sen huomaa heti keskittymisessä, jos unet tai ravinto jää vähäiseksi. Olen myös huomannut, että lepopäivien pitäminen on tärkeää, koko ajan ei pidä suorittaa”, hän toteaa.

Von Müller kertoo tekevänsä lomilla ja vapaa-aikana opintojensa lisäksi vielä keikkatöitä, mutta samaan hengenvetoon muistuttaa myös vapaapäivien tärkeydestä. Hän on kokenut myös koulun tukevan häntä: ”Esedulla on hyvä ilmapiiri ja jokainen huomioidaan yksilönä. Itse olen aina myös saanut tukea ja apua opinnoissa, kun olen sitä tarvinnut”.

Entä kelle kaksoistutkinnon opinnot sitten sopivat? Von Müller suosittelee kaksoistutkintoa kaikille, jotka haluavat yhdistää sekä käytännön, että teoriaopinnot.  ”Kaksoistutkinto vaatii paljon motivaatiota ja kiinnostusta opiskeluun, ja se sopiikin heille, jotka eivät välttämättä osaa päättää lukion ja amiksen välillä.”

Opiskelupaikkaa etsiville von Müller haluaa lähettää kannustavia terveisiä. ”Kannattaa kuunnella sitä mikä itseä kiinnostaa eikä vain seurata kavereita, niin pääsee opiskelemaan sellaiselle alalle, mikä on oikeasti osa itseä. Tsemppiä opiskelupaikan etsimiseen ja tervetuloa Esedulle!”

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021