Skip to content
EtusivuAjankohtaistaJuliana Hokkanen nähdään Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarina

Juliana Hokkanen nähdään Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarina

16.11.2023

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opettaja Juliana Hokkanen nähdään tämän syksyn Koko Suomi leipoo -ohjelmassa yhtenä tuomareista. Mikä onkaan Suomen nuorimman kondiittorimestarin salainen herkku? Entä mitä tuore tuomari tuumaa kilpailijoiden tasosta tällä kaudella?

Hokkanen on valmistunut Esedulta leipuri-kondiittoriksi lähes kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on kulkenut melkoisen matkan alalla aina tähän päivään saakka.
”Valmistuin Esedulta 2014 leipuri-kondiittoriksi. Valmistumisen jälkeen työskentelin Siiskosen leipomolla. Samalla suoritin kondiittorin ammattitutkinnon sekä alan erikoisammattitutkinnon, ja syvensin omaa osaamistani.”

Hokkanen pitää edelleen harteillaan Suomen nuorimman kondiittorimestarin titteliä. Mutta mikä Hokkasta kiehtoo kondiittoria-alassa?
”Varmasti se, että koskaan ei voi olla valmis. Koko ajan tulee uusia tekniikoita ja uutta tietoa. Täytyy olla valmis kehittämään itseään jatkuvasti.”

Esedulla Hokkanen opettaa leipuri-kondiittoriopiskelijoiden lisäksi myös ammattitutkintoa opiskelevia. Yhteensä opettajan työtä Hokkasella on takana lähes neljä vuotta. Nyt opettajan työn rinnalla Hokkanen nähdään myös tulevalla kaudella Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarina.

Ohjelmassa kilpailijoina nähdään tavallisia suomalaisia – siis siinä mielessä, että kukaan kilpailijoista ei ole vielä kilpailuun osallistuessaan alan ammattilainen.
”Yllätyin kilpailijoiden tasosta. Vaikka kilpailijat ovat niin sanotusti kotileipureita, oli taso aivan huikea! Selkeästi näkyy se, että heillä on takana vuosien itseopitut taidot leipomisesta sekä vuosien harjoittelu.”
Hokkasen tuomarikollegana ohjelmassa toimii ravintola-alan yrittäjä ja ruokakirjailija Markus Hurskainen.

Lempileivosta Hokkaselta kysyttäessä hän tuumaa hetken.
”Olen aina sanonut, että minulla ei oikeastaan ole lempileivosta. Mutta tykkään sellaisista leivoksista, joissa on monta erilaista rakennetta: jotain crispyjä, jotain pehmeää. Ja tietysti mukana yllätyksellisyyttä!”
Kiireisen arjen keskellä Hokkanen kuitenkin tunnustaa välillä menevänsä niin sanotusti helpoimman kautta.
”En ole tätä koskaan viitsinyt paljastaa, mutta nyt voin sen tässä kertoa. Suurin himoni on Pirkan suklaajogurttityynymurot. Voisin vaikka elää niillä”, Hokkanen naurahtaa.

Hokkanen on nuoreen ikäänsä nähden saavuttanut elämässään paljon unelmia. Mutta vielä tulevaisuudessa siintää tavoitteita saavutettavaksi.
”Kyllä voin sanoa, että yksi iso unelmani toteutuu ensi vuonna, kun saan toimia kondiittorilajin eksperttinä WorldSkills-kilpailussa sekä se, että Suomea samassa lajissa, samassa kilpailussa tulee edustamaan opiskelijani Erika Ukkonen. Mutta jos mietin tulevaa, niin kyllä haaveilen siitä, että pääsisin vielä itsekin kilpailemaan kansainvälisellä tasolla.”

Koko Suomi leipoo -ohjelma alkaa MTV:llä 20.11. klo 20.

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021