Skip to content
EtusivuAjankohtaistaItsensä voittamista ja uusia ystäviä Taitaja-finaaleissa

Itsensä voittamista ja uusia ystäviä Taitaja-finaaleissa

20.05.2021

Tämän kevään Taitaja SM-finaaleihin Esedulta eteni yhteensä 11 opiskelijaa. Kaiken kaikkiaan finaaleissa kilpaili yli 350 eri alan osaajaa. Joukkueen johtajana toiminut koulutuspäällikkö Pekka Orava on tyytyväinen opiskelijoiden suoritukseen.
”Kaikki tekivät finaalissa hienoa työtä. Jo SM-finaaliin pääsy on todella kova suoritus”, kertoo Orava.

Finaaleihin eteneminen oli jokaiselle jo voitto itsessään. Metsäkoneen käytön finaalilajiin Esedulta osallistui kaksi opiskelijaa. Hugo Pöyry ja Jesse Ukkonen olivat molemmat valmentautuneet kevään aikana muiden finalistien tavoin. Pöyry sijoittui lajissaan kolmanneksi ja Ukkonen kuudenneksi.
”Oli hienoa päästä tänä keväänä kilpailemaan finaaleissa, koska viime kevään finaalit peruttiin koronavirustilanteen vuoksi”, metsäkoneenkuljettajaksi tänä keväänä valmistunut Ukkonen kommentoi.

Ukkosen mielestä yksittäinen onnistumisen kokemus finaaleissa oli tekniikkatehtävä, ja siinä erityisesti varaosan tulkinta ja sen tilaaminen. Pöyryn mielestä mielekkäin finaalitehtävä oli ajokonetehtävä.
”Olin vahvimmillani ajokonetehtävässä. Siinä tuli rakentaa torni pölkyistä, nostaa polttoainesäiliö auton kyytiin ja pois sieltä sekä lisäksi kasata kuorma ja purkaa se määrättyyn paikkaan. Kierros tehtiin ajokoneella niin monta kertaa kuin vain määrätyn ajan sisässä ennätti.”

Ajoneuvotekniikan finaalissa 4. sijalle sijoittunut Ville Valkonen oli omaan kilpailusuoritukseensa tyytyväinen. Ajoneuvotekniikan finaalitehtävinä oli muun muassa vetoakselin murroskumin vaihto, ilmastointijärjestelmän vian haku ja lisävaloasennuksen johtosarjan valmistaminen.
”Vetoakselin murroskumin vaihdossa onnistuin mielestäni hyvin. Se oli minulla finaalin ensimmäinen tehtävä, ja sainkin siinä onnistumisesta hyvää fiilistä myös loppuihin tehtäviin. Yksittäisiä onnistumisen kokemuksia finaalissa oli pakokaasupäästömittaukset ja takajarrupalojen vaihto. Alkukankeuden jälkeen tuli tunne, että nyt sujuu hyvin.”

Hiusmuotoilussa kilpailleet Tuuli Tuovinen ja Petra Väisänen olivat finaalitehtävien jälkeen myös tyytyväisiä omaan suoritukseensa.
”Ihan hyvä tunnelma tehtävien jälkeen. Vaikka kaikki ei mennytkään putkeen, niin päällimmäiset fiilikset ovat hyvät. Finaali itsessään oli jo niin hyvä kokemus minulle”, kommentoi Tuovinen.
Väisänen sijoittui hiusmuotoilussa 4. sijalle ja Tuovinen 6. sijalle. Molemmat kokivat, että hiusten värjäys oli finaalitehtävissä haasteellista.
”Parempaan en olisi pystynyt. Kilpailutehtävien rajattu aika rajoitti paljon tekemistä. Tehtävien tekemisessä tuli kiire, mutta sain kaikki tehtävät tehtyä loppuun annetussa ajassa. Hiusten värjäämisessä huomasin poikkeavuutta värissä, mutta sitä en enää ehtinyt muuttamaan”, kertoi Väisänen.

Kuljetuslogistiikassa 6. sijalle sijoittunut Veeti Boman kertoi heti finaalin jälkeen, että suoritus omalta osalta oli tasaisen hyvä.
”Kaikki tehtävät onnistuivat mielestäni tasaisen hyvin, mutta pyöräkoneen käyttö oli minulle ehkä se parhaiten onnistunut kilpailutehtävä.”

Esedulta osallistui ensimmäisen kerran opiskelijoita matkailualan finaaliin. Lajissa tehtävänä oli muun muassa hotellin vastaanotossa toimiminen ja kansainvälisten asiakkaiden palveleminen.
”Finaalissa teimme myös kirjallisen tarjouksen matkailupalvelusta ja esittelimme sen asiakkaalle englanniksi. Oma onnistumisen hetkeni finaaleissa oli kustannuserittelyn laskeminen tarjoukseen”, kommentoi Emmi Ollikainen.

Itsensä voittamisen hetkien ja ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi esedulaisille jäi matkaan finaaleista myös uusia ystäviä. Matkailun finaalissa parinsa Ollikaisen kanssa kilpaillut Aada Salminen kuvasi finalistien tunnelmaa:
”Isoin voitto meille oli se, että pääsimme mukaan kilpailemaan. Erityisesti minulle jäi mieleen ystävällinen tunnelma lajimme finalistien välillä. Emmin kanssa ainakin saimme 10 uutta ystävää finaaleista.”

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Seppo Kolehmainen
Pääkuva: Metsäkoneen käytön finalisti Hugo Pöyry suorittamassa simulaattoritehtävää.

Finalistien sijoitukset lajeittain

Metsäkoneen käyttö
3. sija Hugo Pöyry
6. sija Jesse Ukkonen

Hiusmuotoilu
4. sija Petra Väisänen
6. sija Tuuli Tuovinen

Leipuri-kondiittori
6. sija Tiia Väänänen

Matkailu (parilaji)
6. sija Emmi Ollikainen ja Aada Salminen

Ajoneuvotekniikka
4. sija Ville Valkonen

Kuljetuslogistiikka
6. sija Veeti Boman

Koronavirustilanteen vuoksi peruuntuneet finaalilajit:

Huonekalupuuseppä
Herkko Nenonen

Levy ja hitsaus
Joel Teittinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021