Skip to content
EtusivuAjankohtaistaHevossavottaa Pieksämäen Nikkarilan opetusmetsässä

Hevossavottaa Pieksämäen Nikkarilan opetusmetsässä

03.02.2023

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu järjesti keskiviikkona 1.2. hevossavotan yhdessä Metsähallitus Metsätalous Oy:n kanssa. Pieksämäen Nikkarilan opetusmetsässä järjestettyyn tapahtumaan osallistui Esedulta Pieksämäen ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelijat sekä henkilökuntaa.

Metsäalan opiskelijat toteuttivat metsurityönä visakoivikon hoitoon liittyvän ensiharvennushakkuun. Hakkuussa koivikosta poistettiin visautumattomia puita ja visapuut jätettiin pystyyn. Puunkorjuu eli puiden ajo tienvarteen hoidettiin hevosella ja parireellä. Hevostaan varusteineen metsätyömaalla ohjasti kokenut rautalammilainen tekijä Matti Pakarinen.

Korjuumenetelmänä käytetty hevossavotta sivuaa paljolti kulttuuri ja metsähistoriaa. Hevosen käyttö metsätöissä on nykypäivänä harvinainen menetelmä. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä toteutettavassa projektissa haluttiin myös välttää koneen käyttöä, kertoo metsäalan opettaja Pasi Venäläinen.
”Näitä visan kasvatuspaikkoja on vähän. Tuossa laidoilla menisi kyllä urat metsätraktorille, mutta ei mielellään käytettäisi konetta täällä. Katsotaan, että saataisiinko Matin kanssa sovittua vielä huomiselle jatkoa, niin saataisiin loputkin harvennetut visautumattomat puut tuotua metsästä hevosella.”

Esedun metsäalan opiskelijakolmikko Veikko Takkinen, Samu Savolainen ja Juho Ylikauppila olivat opiskelijatovereidensa tavoin toteuttamassa tänä päivänä harvinaislaatuista korjuuta. Heille projekti tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kokemaan opiskelemansa alan menneitä menetelmiä.

”Ei meillä ennen näin upeaa mahdollisuutta ole ollut, vaikka yleensä olemmekin kolmena päivänä viikossa metsässä töissä. Hyvin erilaista on ollut tämä hevosen kanssa työn tekeminen. Hieman täytyy olla tarkkana metsän alustan kanssa ja katsoa ettei reki jää kiinni esimerkiksi kantoon. Kaiken kaikkiaan veikeä kokemus ja mukava päivä ollut. Päivä luonnossa, mikäs sen parempaa”, toteavat Takkinen, Savolainen ja Ylikauppila.

Nikkarilan opetusmetsässä toteutetussa tapahtumassa Metsähallitus Metsätalous Oy:n toimintaa ja ajankohtaisia asioita esittelivät aluejohtaja Eeva-Liisa Jorri ja aluepäällikkö Jouko Haatainen. Nuotiolla oli tarjolla nokipannukahvia, pullaa ja makkaraa, joista oli vastannut Metsähallituksen metsäasiantuntija Arto Nygren. Paikalla oli myös luonnonvarakeskuksen asiantuntija Esko Oksa, joka esitteli visan kasvatusta.

Teksti ja Kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021