Skip to content
EtusivuAjankohtaistaHävikkiviikkoa vietetään syyskuussa

Hävikkiviikkoa vietetään syyskuussa

07.09.2023

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään myös Esedulla 11.-17.9.2023. Hävikkiviikon tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta.

Mitä ruokahävikki on?

Lähde: kuluttajaliitto.fi

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen. Pienetkin teot ovat tärkeitä!

Tiesitkö, että keskivertokuluttaja heittää Suomessa syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 20–25 kiloa vuosittain. Rahassa mitattuna se tarkoittaa sitä, että suomalaiset heittävät ruokaa roskikseen vuosittain yhteensä noin 590 miljoonan euron edestä.

Jätä oma hävikkilupaus

Ruoka on liian arvokasta hukattavaksi! Esedun opiskelijoiden ja henkilöstön on mahdollisuus jättää oma lupauksensa hävikkiviikon aikana ruokahävikin vähentämiseksi. Yhteystietonsa vastaamisen yhteydessä jättäneiden kesken arvotaan 3 kpl Esedun tuotepalkintosettejä. Olemme yhteydessä voittajiin henkilökohtaisesti.

Jätä oma lupauksesi 15.9. mennessä Forms-lomakkeella

Hävikkivinkkejä

Lähde: kuluttajaliitto.fi

  • Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotonasi ja suunnittele ostokset sen mukaan.
  • Muista, että parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
  • Muista aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, kokeile maistaa pieni pala. Uskalla luottaa aisteihisi!
  • Jos ruokaa jäi pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa jäi isompi satsi, pakasta se ja käytä myöhemmin.
  • Ota ruokaa lautasellesi nälän, älä tottumuksen, mukaan. Ruokaa voi ottaa aina lisää!
  • Pidä pää kylmänä kaupassa: Osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista. Ruokaostoksille ei kannata myöskään mennä nälkäisenä, sillä nälkäisenä on helppo sortua tarpeettomiin heräteostoksiin.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021