Huhtikuun lopulla Etelä-Savon ammattiopiston Otavankadun toimipisteessä kävi kova tohina. Ravintola- ja catering-alan sekä leipomoalan opettajat valmistivat hävikkiruokatarpeista sekä lahjoitetuista ruoka-aineista ruoka-annoksia hyväntekeväisyyteen.
”Esedun eri toimipisteiden lounasravintoloiden varastoihin jäi poikkeustilaan siirryttäessä ruokatarvikkeita, jotka uhkasivat joutua hävikkiin. Päätimme tämän vuoksi toteuttaa pelastusoperaation ruokahävikin välttämiseksi”, kertoo Esedun ruokapalvelupäällikkö Terttu Pulkkinen.
Mukaan hyväntekeväisyystalkoisiin Esedun opettajien lisäksi lähti suuri joukko muitakin toimijoita.
”Merkittäviä määriä ruokatarvikkeita tempaukseen lahjoittivat lähialueemme ruoan tuottajat, kuten Aholaisten Luomutila, HKScan Mikkeli, Pyyn tila ja Rapion Mylly, jotka kaikki lahjoittivat raaka-aineita tempaukseen”, Pulkkinen kertoo.
Ruokien valmistukseen osallistui talkoopohjalta laaja joukko paikallisia keittiömestareita Etelä-Savon keittiömestarit ry:stä.
”Teimme ruokia yhteensä neljänä eri päivänä Esedun Otavankadun toimipisteessä. Jokaisena päivänä noudatimme tarkasti poikkeustilan aikaisia kokoontumisrajoituksia.”
Ruoka-annokset jaettiin ihmisille Mikkelissä ja sen lähialueilla huhtikuun lopulla.
”Ruokaa jaettiin kaiken kaikkiaan neljän päivän aikana 1300 kiloa. Lisäksi jaettiin 400 kappaletta vasta leivottua leipää, 1400 munkkirinkilää sekä muita päiväyksensä kesän aikana menettäviä ruokatuotteita”, Pulkkinen kertoo.
Hävikkiruokaa valmistettiin huhtikuussa myös Pieksämäellä Esedun Kuusitien toimipisteessä. Hyväntekeväisyystempauksen järjestivät UTK-hanke, Etelä-Savon keittiömestarit ry sekä Esedun matkailu-, leipomo- sekä ravintola- ja cateringalan opettajat, sekä logistiikka-alan opettajat ja opiskelijat.
Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuula Kontinen