Skip to content
EtusivuAjankohtaistaPääMaijat toteuttivat haaveensa yrittäjyydestä

PääMaijat toteuttivat haaveensa yrittäjyydestä

13.01.2022

”Äiti on aina minulle sanonut, että yrittäjyys kannattaa”, naurahtaa Jutta Hämäläinen kysyttäessä miksi hän halusi yrittäjäksi. Hämäläinen valmistui Esedulta kesällä 2021  ja perusti oman, PääMaijat-nimeä kantavan kampaamon heti opiskelujen päätyttyä yhdessä opiskelutoverinsa Suska Siposen kanssa.
”Meillä oli jo opiskeluaikana yhdessä pyöritettävä NY-yritys, jolloin teimme kampaajan töitä koulun tiloissa oikeille asiakkaille ja saimme vähän taskurahaa”, kertoo Siponen.

Ajatus oikeasta yhteisestä kampaamosta syntyi niin ikään jo opiskeluaikana.
”Eräs toinen opiskelukaverini kertoi opiskelujen aikana tästä myynnissä olleesta toimitilasta minulle ja suunnittelimme, että perustaisimme yhdessä tähän kampaamon”, avaa Hämäläinen kampaamon syntytarinaa. Kampaamohaave ja löytynyt tila tuli puheeksi myös Siposen kanssa, joten hänet pyydettiin myös mukaan yritysprojektiin. Kolmas osapuoli lopulta jättäytyi pois projektista, joten Hämäläinen ja Siponen päätyivät kaksin pistämään kampaamon pystyyn heti opiskelujen päätyttyä.
”Toukokuussa valmistuimme ja kesäkuun 14.päivä vietimme kampaamon avajaisia”, Hämäläinen naurahtaa.

Kysyttäessä että mistä nuoret yrittäjät löysivät rohkeuden hypätä yrittäjiksi suoraan koulun penkiltä, on vastaus selvä.
”Itse olen aina halunnut olla yrittäjä, sillä suvussani on paljon yrittäjiä ja olen lapsesta saakka omaksunut ajattelumallin, että jos aina ei hommat tai yrittämiset mene nappiin, niin silti voi pärjätä”, kertoo Hämäläinen.

Myös Siposella oma yritys on ollut haaveissa jo pitkään.
”Kampaajat ovat pääosin yrittäjiä ja minä olen aina halunnut olla kampaaja, joten oman yrityksen perustaminen tuntui luonnolliselta.” Siponen myös toteaa, että oman kampaamon pyörittäminen on vahvistanut entisestään tunnetta, että hän on oikealla alalla.

Yrityksen ensimmäinen puoli vuotta on nuorten yrittäjien mukaan sujunut ”yllättävän helposti”, vaikka hoidettavien ja selvitettävien asioiden määrä tulikin alkuun yllätyksenä.
”Meillä on onneksi ollut mukana alusta saakka hyvä ja tuttu kirjanpitäjä, jolta voi kysyä apua kuin asiassa”, kiittelee Hämäläinen. Asiakaskuntaakin on jo kertynyt esimerkiksi tilassa aiemmin toimineen yrittäjän vanhan asiakaskunnan kautta.

Molempien yrittäjien mielestä yrittäjyydessä on parasta ollut tähän saakka sen mukanaan tuoma vapaus, vaikka yrittäjä onkin heidän mukaansa periaatteessa aina töissä ja esimerkiksi kirjanpitoasioita hoidetaan liikkeen aukioloaikojen ulkopuolella.
”Kun meitä on tässä kaksi, niin se myös mahdollistaa paljon asioita. Voidaan esimerkiksi sumplia työaikoja, kun minun pitää esimerkiksi välillä päästä lähtemään aikaisemmin tanssiopetustöiden vuoksi”, kertoo Hämäläinen.

Sekä Hämäläisen että Siposen mielestä yrittäjyyden vapaus näkyy parhaiten siinä, että saa tehdä juuri sitä työtä mistä nauttii.

”Välillä kun lähtee töistä huomaa miettivänsä, että tätäkö minä nyt ihan oikeasti saan tehdä työkseni. Se on mahtavaa!”

Kuva: Salla Avelin
Teksti: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021