Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedussa opiskellen kaksi tutkintoa samanaikaisesti

Esedussa opiskellen kaksi tutkintoa samanaikaisesti

18.01.2021

Peruskoulun jälkeen Olli Huusko lähti suorittamaan kahden tutkinnon opintoja, opiskellen sekä ylioppilaaksi että ammattiin. Olli opiskelee Esedulla metsäalalla metsäkoneenkuljettajaksi ja samanaikaisesti hän suorittaa lukio-opinnot verkon kautta.

Leppävirralta kotoisin oleva Olli opiskelee Pieksämäellä ja asuu siellä myös viikot. Olli opiskelee metsäalaa yhdessä lukio-opintojen kanssa. Suunnitelmissa on kirjoittaa ylioppilaaksi kahdessa osassa, vuosina 2021 ja 2022, ja valmistua silloin myös ammattiin.

Autoala vaihtui metsäalaksi

Alun perin Ollilla oli suunnitelmissa autoalan perustutkinto ja ylioppilastutkinto Varkaudessa. Kahden tutkinnon opintojen suorittaminen ei kuitenkaan onnistunut siellä.

Esedulla vieraillessa selvisi, että siellä voi suorittaa kaksoistutkinnon. Niinpä Olli haki yhteishaussa opiskelemaan metsäkoneenkuljettajan perustutkintoa. Siihen yhdistettiin myös lukio-opinnot, jotka oli mahdollista valita verkko-opinnoiksi.

Lukio-opinnot joustavasti verkko-opiskeluna

Ollille sopii lukio-opintojen suorittaminen verkon kautta. Vaihtoehtona on myös ryhmäkurssit lähiopetuksena päiväaikaan, mutta Olli ei ehdi niihin mukaan, sillä ammatillisten opintojen päivät kestävät klo 15 tai 16 saakka.

Kun lukio-opintoja suoritetaan verkon kautta, ei varsinaisia kokeita ole, vaan arvioitavia tehtäviä. Tehtävät tehdään omatoimisesti ja palautetaan arvioivalle opettajalle verkon kautta.
”Itsestä riippuu hyvin paljon, miten lukio-opiskelu etenee. Jos arvioitavat tehtävät suorittaa ajallaan, opiskelu sujuu kyllä ilman turhaa kiirettä ja paineita. Jos palautettavien tehtävien
tekemisen jättää viime tinkaan, tulee varmasti kiire”, kuvailee Olli lukio-opiskelua.

Opiskelua suoritetaan non-stop kursseina, kurssit ovat avoinna koko lukuvuoden, ja kursseille sovitaan oma aikataulu opettajan kanssa. Aikataulun voi sopia joustavasti muihin opintoihin ja omaan arkeen sopivaksi.

Kaksoistutkinnon ja monimuoto-opiskelun plussat

Ollin mielestä kaksoistutkinnon suuri plussa ja vahvuus on ammattiin valmistuminen ja samanaikaisesti laajemmat mahdollisuudet jatko-opiskelupaikkoihin ylioppilastutkinnon myötä.

Lukio-opinnot avaavat enemmän jatko-opiskelupaikkoja ja ne ovat helpommin saavutettavissa. Kun ylioppilastutkinnon lisäksi suoritettuna on ammatillinen perustutkinto, pääomana valmistumisen jälkeen on myös käytännön kokemusta alalle, johon valmistuu.

Kaksoistutkintoon on helppo hakea opiskelemaan

Kun Olli haki opiskelemaan yhteishaulla, kertoi hän opiskelualaa valitessaan olevansa kiinnostunut kaksoistutkinnosta. Tieto ilmoitetaan hakulomaketta täytettäessä ja kun opiskelupaikka
aukeaa, sovitaan aikataulut opinnoille opettajien kanssa.

Esedun tarjonta on monipuolinen ja jos opiskelusta haluaa kysyä tarkemmin jo ennen hakeutumista, auttavat esimerkiksi Esedun opinto-ohjaajat hakuasioissa.

Artikkeli julkaistu alunperin Länsi-Savon mainosliitteessä helmikuussa 2020.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021