Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedulta valmistuu jatkossa gelaton osaajia

Esedulta valmistuu jatkossa gelaton osaajia

21.10.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla on tänä syksynä hankittu laitteita, joiden avulla opiskelijat pystyvät jatkossa oppimaan gelaton sekä sorbetin valmistusta.

Esedun leipuri-kondiittoriopiskelijoiden opettajat Jonna Suhonen ja Juliana Hokkanen kiinnostuivat gelaton valmistamisesta ja päättivätkin hankkia itse lisäosaamista Suomesta ja maailmalta.
”Olen käynyt monissa eri koulutuksissa ja masterclasseissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Viimeisimpänä osallistuin Gelato University Carpigianissa viikon mittaiseen koulutukseen yhdessä Jonnan kanssa”, kertoo Hokkanen.
”Olen aiempien opintojen aikana opiskellut gelaton valmistusta. Halusin kuitenkin syventää osaamistani lisää. Olikin hienoa, että saimme mahdollisuuden asiantuntijavaihtoon ja pääsimme hankkimaan lisäosaamista gelaton valmistamiseen”, Suhonen täydentää.

Hokkanen on yksi Esedun gelato-osaajista, ja toimiikin jatkossa yhtenä kouluttajana Esedulla.
”Kiinnostukseni rakenteeseen ja makumaailmaan syttyi heti, kun asiasta kuulin. Aloinkin perehtymään gelato-jäätelön valmistukseen tarkemmin. Erityisesti valmistuksen vieminen molekyylitasolle kiehtoo minua. Maulla ja rakenteella pystyy leikkimään, ja sitä pystyy hienosäätämään niin pitkälle kuin itse haluaa”, Hokkanen kertoo.

Esedulle tänä syksynä hankittujen uusien laitteiden johdosta kouluttaminen on nyt mahdollista ja tehokasta.
”Niin perustutkintoa kuin ammattitutkintoa opiskelevat opiskelijat pääsevät valmistamaan gelatoa opintojensa aikana, koska se kuuluu uusiin tutkinnon perusteisiin leipureilla. Lisäksi tulemme toteuttamaan KasvuEsedun kautta alan ammattilaisille suunnatun koulutuskokonaisuuden, jossa pääsemme esimerkiksi tutkimaan gelaton valmistuksen saloja sekä valmistamaan herkullisia järkiruoka-annoksia”, paljastaa Hokkanen.

Esedulla on kokeiltu lähiruoka-aineiden yhdistämistä italialaiseen perinneherkkuun.
”Gelatoa pystytään valmistamaan lähes mistä vaan, joten se nivoutuu loistavasti lähiruokaan ja sen periaatteisiin. Pystymme esimerkiksi valmistamaan gelatoa ternimaidosta, yrteistä, marjoista ja hedelmistä, joita on tuotettu lähellä”, kertovat Esedun gelatotaitajat.

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021