Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedulta valmistuu ensimmäiset datanomit Venäjällä

Esedulta valmistuu ensimmäiset datanomit Venäjällä

26.05.2021

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulta valmistuu ensimmäiset tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneet opiskelijat Venäjällä. Koulutus aloitettiin syyskuussa 2019 Moskovan kaupungin valtiollisen ammattioppilaitos, IT College nro 54:n kanssa, ja nyt toukokuun lopulla yhteensä 23 opiskelijaa saa suomalaisen tutkintotodistuksen. Opiskelijat ovat suorittaneet samanaikaisesti myös venäläisen IT-alan tutkinnon.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen ammatillinen oppilaitos järjestää kokonaisen ammatillisen perustutkinnon ulkomailla”, kertoo Esedun koulutusjohtaja Vesa Vainikainen.

“On ollut upeaa olla tekemässä tätä yhteistyössä oppilaitoksemme asiantuntijoiden ja venäläisten kumppaneidemme kanssa. Odotamme opetus- ja kulttuuriministeriöltä napakkaa koulutusviennin lainsäädäntöä, jotta erinomaisesti alkanut toiminta voi kehittyä laajemmaksikin yhteistyöksi Venäjän ja Suomen välillä”, toteaa Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman.

Esedu on pystynyt toteuttamaan koulutuksen järjestämisen koronavirustilanteesta huolimatta.
”Viimeisen vuoden aikana koulutus toteutettiin täysin etänä, ja jouduimme valitettavasti perumaan opiskelijoiden toisen opintomatkan Suomeen koronavirustilanteen vuoksi”, kertoo Vainikainen.

Esedun toiveena on jatkaa datanomien koulutusta Venäjällä, ja mahdollisesti laajentaa koulutustarjontaa myös muihin tutkintoihin.
”Venäjällä on paljon kiinnostusta suomalaisia ammatillisia tutkintoja kohtaan. Meillä on neuvottelut käynnissä useammastakin eri tutkinnosta ja niiden toteutuksesta Venäjällä”, paljastaa Vainikainen.
”Koulutuksen aikana olemme vertailleet suomalaista ja venäläistä alan koulutusta. Opettajat ovat saaneet paljon tietoa suomalaisesta ja venäläisestä tieto- ja viestintätekniikan koulutuksesta. Alan koulutuksen sisällöt ovat molemmissa maissa samantyyppisiä, mutta toteutustavat eroavat toisistaan”

Yhteistyö moskovalaisen IT-collegen kanssa on ollut toimivaa koko tutkinnon toteuttamisen ajan.
”College 54 on erittäin hyvä yhteistyökumppani. Isot ja pienet haasteet ratkaisimme nopeasti ja tehokkaasti, koronakaan ei pysäyttänyt toteutusta. Venäläiset ovat innostuneet koulutuksistamme, ja haluaisivat jatkaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa”, kertoo Esedun koulutusvientivastaava Katja Akulsina.

Esedu on ollut mukana Opetushallituksen koulutusvientikokeiluhankkeessa vuodesta 2017. Kokeilussa on ollut tavoitteena löytää tapa, jolla EU- ja ETA-alueen ulkopuolella voidaan suorittaa suomalaisen tutkintojärjestelmän mukaisia ammatillisia tutkintoja.

Toukokuussa valmistuvien datanomien valmistujaisjuhlaa vietetään etänä ke 26.5.

Lisätietoja:
koulutusjohtaja Vesa Vainikainen puh. 044 711 5622

Kuvateksti: Esedun koulutusjohtaja Vesa Vainikainen allekirjoittamassa tutkintotodistusten englanninkielisiä käännöksiä.

 

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021