Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedulla suoritetut oppisopimukset nousussa

Esedulla suoritetut oppisopimukset nousussa

16.01.2023

Etelä-Savon ammattiopisto Esedussa suoritettiin oppisopimusopintoina yli 590 opiskelijavuotta vuonna 2022. Tehtyjä oppisopimuksia oli yhteensä yli 1400 kappaletta. Tämä on määrällisesti selkeästi enemmän kuin aiempina vuosina.

Oppisopimus on selkeästi kasvavassa suosiossa opiskelutapana.
”Oppisopimus on hyvä ja tehokas tapa löytää uusia työntekijöitä työpaikoille. Työpaikat ovat huomanneet tämän ja käyttävät oppisopimuksia uusien työntekijöiden palkkaamiseen ja samalla tietysti kouluttamiseen. Oppisopimus on mainio tapa myös täydennyskouluttaa jo töissä olevaa henkilöstöä”, kertoo Esedun koulutusjohtaja Vesa Vainikainen.

Oppisopimuksia voi nykyään tehdä myös niin sanotusti lyhyinä oppisopimuksina eli alle kuuden kuukauden kestoisina oppisopimuksina.
”Lyhyet oppisopimukset sopivat moniin tarpeisiin. Työelämä voi hyödyntää lyhyitä oppisopimuksia esimerkiksi kesätyöntekijöiden palkkaamisessa. Tällöin opiskelijan opinnot etenevät ja hän saa oppisopimusopintojen ajalta myös palkkaa”, Vainikainen toteaa.

Vuonna 2022 Esedulla kertyi pitkistä oppisopimuksista yli 470 opiskelijavuotta ja lyhyistä oppisopimuksista yli 110 opiskelijavuotta.

Esedulla tehdään oppisopimuksia eri koulutusaloille. Eniten oppisopimuksia suoritetaan sosiaali- ja terveysalalla.
”Paljon opiskellaan myös ei-tutkintotavoitteista ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta oppisopimuksella. Sosiaali- ja terveysalan lisäksi myös puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla on yhä enemmän oppisopimuksia.”
Käytännössä Esedulla voidaan tehdä oppisopimus kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin. Jos tutkintoa ei löydy Esedun koulutustarjonnasta, voidaan tietopuolinen osuus hankkia toiselta koulutuksen järjestäjältä.

Esedulla työskentelee oppisopimuskoordinaattoreita Mikkelissä ja Pieksämäellä. He auttavat mahdollisissa kysymyksissä liittyen oppisopimusasioihin, niin työelämää kuin opiskelijoitakin.
”Kiitos oppisopimuskoordinaattoreille sekä opettajille oppisopimuksiin liittyvistä uusista ennätyslukemista”, Vainikainen jakaa kiitosta lopuksi.

Lisätietoja:
Vesa Vainikainen puh. 044 711 5622

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021