Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedulla opiskelu on käytännönläheistä ja työelämäpainotteista ja opiskelutavat monipuolisia

Esedulla opiskelu on käytännönläheistä ja työelämäpainotteista ja opiskelutavat monipuolisia

05.02.2020

Tuula Hokkanen, 36, sanoi aikoinaan kavereilleen, että vielä joku päivä hänestä tulee levyseppähitsaaja. Aiemmin artesaaniksi valmistunut, sen jälkeen pesula-alalla työskennellyt Tuula jäi opintovapaalle ja ”vielä joku päivä”-ajatus on pian toteutumassa.

Tuula on opintovapaalla ja opiskelee Esedussa Mikkelissä kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa, tuotantotekniikan osaamisalaa. Opinnoista valmistuttuaan titteli työelämässä on levyseppähitsaaja ja työ käytännössä voi olla erilaisia levy- ja hitsaus tai teräsrakentamisen työtehtäviä.

Aikaisemmin Tuula on opiskellut puualan esinesuunnittelua ja valmistustuotantoa, mutta jo opiskelualaa silloin valitessaan vahvana vaihtoehtona olivat metallialan opinnot. Täysipäiväisesti työssäkäyneelle Tuulalle suurin kysymys opiskelun aloittamisessa uudelleen oli palkkatyön jättäminen ja taloudellisesti pärjääminen.

Kun vaihtoehdot nykyisen työpaikan ja opintojen rahoittamisen suhteen selvisivät, päätti Tuula lähteä opiskelemaan alaa, joka oli kiinnostanut jo vuosia sitten.

Käytännönläheistä opiskelua ja kurssien suorittaminen eri vaihtoehdoin

Opiskelu on Tuulan kohdalla paljolti käytännön opiskelua ja tekemistä, kuten tilaus- ja asiakastöiden tekemistä. Tilanne on samantyylinen, jossa opiskelijat ovat valmistuttuaan työelämässä.

Myös yrittäjyyden, kestävän kehityksen ja digitaalisessa ympäristössä toimimisen kursseja kuuluu opintoihin ja ne voi suorittaa joko verkko-opintoina tai lähiopiskeluna. Tuula suorittaa kurssit verkon kautta.

”Verkko-opintoja varten Esedulla on erinomaiset tilat ja hyvät laitteet. Myös apu on tarvittaessa lähellä. Vaikka pystyisin hyvin suorittamaan verkkokursseja kotoa käsin, on Esedun tiloissa opiskelu tehokkaampaa ja tehtävät tulee tehtyä nopeammin, kun varta vasten lähtee koululle” sanoo Tuula.

Aikuisopiskelussa opintovapaa ja aikuiskoulutustuki tärkeitä tekijöitä

Ennen opiskelemaan hakemista Tuula kävi Esedulla opinto-ohjaajan juttusilla selvittämässä, miten opiskelemaan haetaan, mitkä vaihtoehdot opiskeluun on ja muita käytännön asioita.

”Koulunkäynti ja opiskeleminen yli 10 vuotta sitten on ollut erilaista ja minun piti ensin selvittää, miten tänä päivänä koulua käydään”, kertoo Tuula.

Opinto-ohjaajan kanssa keskusteltiin myös opiskelun rahoittamisesta. Kun aikuiskoulutustukeen sekä opintovapaaseen liittyvät seikat selvisivät, vahvistui suunnitelma opiskelusta lopullisesti. Tuula otti vielä yhteyttä vastaavaan opettajaan ennen kuin täytti verkossa hakemuksen jatkuvan haun kautta.

”Hakeminen oli helppoa ja sujui mutkitta. Olin myös saanut vastaukset kaikkeen, mikä mieltäni askarrutti”, sanoo Tuula.

Tietotaitoa eri aloilta ja valmistautumista työelämään

Muut opiskelijat ovat eri-ikäisiä ja erilaiset taustat omaavia, mikä on Tuulan mielestä positiivista.

”Työelämässä jo olleiden kokemus tuo tietoa ja taitoa eri asioista käytännön tekemiseen ja näin saamme apua toinen toiseltamme”, sanoo Tuula.

”Opintoihin kuuluvat myös työelämäjaksot, juuri se käytännön tekeminen, jolla kerätään opintopisteitä. Työelämäjakson kautta voi hyvällä tuurilla saada myös työpaikan”, sanoo Tuula.

Tuulan tavoite on valmistua muutaman vuoden sisällä ja päästä alan töihin. Onko työ se ääneen sanottu levyseppähitsaaja vai jokin muu, sen Tuula näkee pian itsekin.

Juttu on julkaistu alunperin Etelä-Savon ammattiopiston koulutusliitteessä keväällä 2020.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021