Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedu osallistui YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivään

Esedu osallistui YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivään

25.09.2023

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivä eli SDG Flag Day on 25.9. pidettävä maailmanlaajuinen liputuskampanja. Esedu liittyi tuhansien toimijoiden kanssa maailmanlaajuiseen liputuskampanjaan näyttääkseen sitoutumisensa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Päivän aikana Esedun eri toimipisteiden lipputangoissa liehui SDG-lippu sekä Mikkelissä että Pieksämäellä.

SDG-päivän kunniaksi Esedu halusi myös ensimmäistä kertaa valita esedulaisten joukosta kestävän tulevaisuuden tekijät. Kunniamaininnan vuonna 2023 sai yhteensä kolme esedulaista:

projektipäällikkö Esa Kohvakka
Esa on perehtynyt monipuolisesti kestävään kehitykseen ja sen edistämiseen. Esan ansiokkaasti vetämissä UTK- ja ARKI-hankkeissa (ESR) on toteutettu monia kiertotalouteen liittyviä kehittämisprosesseja yhteistyössä Esedun sidosryhmien kanssa. Esa on aktiivinen kestävän kehityksen edelläkävijä, joka haluaa kehittää Esedua ja esedulaisia kestävään tulevaisuuteen. Esa on myös osallistunut aktiivisesti ja omasta halustaan Esedun KETU-työryhmän työhön.

opettaja Hanna Kurkaa-Kaljunen
Hanna on tehnyt kehittämistyötä jo pitkään kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämiseksi. Hannan osaamista on hyödynnetty useissa organisaatioissa mm. kestävän kehityksen auditoijana. Esedussa parhaillaan käynnissä olevassa kestävän kehityksen OKKA-sertifioinnin valmistelutyössä Hannalla on erittäin tärkeä rooli, jossa hän hyödyntää erityisesti oppilaitosympäristöissä tarvittavaa laaja-alaista osaamistaan. Hanna on kestävän kehityksen edelläkävijä, asiantuntija ja innostaja. Hanna on myös osallistunut aktiivisesti ja omasta halustaan Esedun KETU-työryhmän työhön.

koulutuspäällikkö Kirsi Malmstedt
Kirsi on edistänyt kestävän kehityksen integrointia etenkin Esedun luonnonvara-alojen opetukseen jo vuosien ajan. Kirsi on osallistunut aktiivisesti kestävän kehityksen hankkeisiin ja tapahtumien järjestämiseen. Kestävä kehitys on luonnollinen osa Kirsin ajatusmaailmaa, mikä näkyy ja kuuluu työyhteisössämme. Kirsi on myös osallistunut aktiivisesti ja omasta halustaan Esedun KETU-työryhmän työhön.

Mikä on SDG-päivä?

25.9.2023 tulee kuluneeksi tasan kahdeksan vuotta, kun YK:n 193 jäsenvaltiota sopivat YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoiteohjelmasta. Ohjelman ytimessä ovat 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDGs), jotka ohjaavat maailman kaikkien maiden kestävän kehityksen työtä vuoteen 2030 saakka.

YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelma on jo puolessa välissä, ja valitettavasti nykyisellä tahdilla tavoitteet jäävät saavuttamatta globaalisti. Suomi on yksi parhaiten suoriutuvista valtioista tavoitteiden saavuttamisessa erityisesti, kun tarkastellaan sosiaalisen kestävyyden tavoitteita. Kuitenkin ympäristöön ja ilmastoon liittyvissä tavoitteissa on vielä paljon petrattavaa.

Esedun tavoitteena päivässä on omalta osaltaan tehdä näkyväksi kestävän kehityksen eteen tehtyä työtä.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021