Skip to content
EtusivuAjankohtaistaErasmusDays Esedulla

ErasmusDays Esedulla

15.10.2020

Etelä-Savon ammattiopistolla Esedulla on ulkomailla useissa eri maissa yhteistyöoppilaitoksia ja -organisaatioita, jotka vastaanottavat vaihtoon lähteviä opiskelijoita sekä järjestävät heille työssäoppimispaikkoja alueensa yrityksissä. Koronavirustilanne on pysäyttänyt opiskelijoiden kansainväliset vaihdot hetkeksi. Kuitenkaan kansainvälisyys ei ole opiskelijoiden arjesta poistunut.

Tavallisesti Esedulta lähtee yli kaksi viikkoa kestäville vaihtojaksoille kaiken kaikkiaan vuosittain 50-80 opiskelijaa ja lisäksi lyhyempiin vaihtoihin noin 50 opiskelijaa. Myös asiantuntijaliikkuvuutta tapahtuu Esedulla: lyhyempiä jaksoja on noin 30 kappaletta vuodessa ja pidempiä alle 10 kappaletta vuodessa.
”Suosituimpia kohdemaita ovat viime vuosina olleet Espanja ja Saksa. Niiden lisäksi kohdemaina toimivat esimerkiksi Viro, Slovenia ja Kroatia”, kertoo Esedun kv-koordinaattori Jenni Kolmisoppi.

Pääosin Esedun opiskelijoiden liikkuvuudet ovat neljästä kahdeksaan viikkoa kestäviä koulutussopimusjaksoja, jossa vaihtokohteen yhteistyöoppilaitos etsii opiskelijalle työpaikan.
”Työssäoppiminen on toiminnaltaan tavoitteellista, ja sitä ohjaavat sekä lähettävä että vastaanottava organisaatio. Kun opiskelija lähtee vaihtoon, sovitaan vaihtoajan oppimistavoitteet sekä jakson hyväksiluku etukäteen oman opettajan kanssa. Kriteereinä jaksolle pääsyyn ovat edistyneet opinnot, sekä kohtalainen englannin kielen taito”, kuvaa Kolmisoppi.

Esedun opiskelijoiden ja henkilöstön ulkomaanvaihtoja rahoittaa Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelma. Myönnetyllä Erasmus+ apurahalla maksetaan vaihtoon lähtevän opiskelijan matka- ja majoituskulut sekä ateriakorvaus. Vaihtoon lähtevä opiskelija kustantaa itse ruokailut ja vapaa-ajan vieton vaihtoaikana.

Esedulla riittää myös vaihtoon tulijoita. Vaihtoon tulevista opiskelijoista lähes kaikki suuntaavat työharjoitteluun ja Esedun opettajat toimivat heidän ohjaajinaan.
”Esimerkiksi ICT-alan vaihto-opiskelijat ovat tehneet projektitöitä koulussa. Vapaa-aikana saatetaan järjestää tapaamisia suomalaisten ja vaihto-opiskelijoiden kesken esimerkiksi saunailtojen ja makkaran paiston merkeissä”, avaa Esedun toinen kv-koordinaattori Hapi Väärä toimintaa Suomen päässä.

Esedun Pieksämäen yksiköstä vaihtoon lähtee vuosittain n.10 opiskelijaa ja suosituimpia maita heidän keskuudessaan ovat Espanja, Italia, Irlanti ja Saksa. ”Kiirettä on opiskelijavaihdon parissa pitänyt, mutta kaikki työ on ollut sen vaivan arvoista. Opiskelijat ovat luoneet esimerkiksi uusia ystävyyssuhteita”, kertoo Esedun Pieksämäen yksikön kv-vastaava Tuula Lindholm. Pieksämäellä kävi Erasmus koulussa-hankkeen kautta Jyväskylän yliopistolta päivän mittaisella vierailulla niin japanilainen kuin hongkongilainenkin opiskelija, jotka kertoivat oman tarinansa ja jakoivat tietoa omasta kotimaastaan.

Keväällä 2020 alkanut koronavirustilanne on hankaloittanut osaltaan vaihtojaksojen toteutumista.
”Koronavirustilanteen vuoksi ulkomaille matkustaminen tai vaihto-opiskelijoiden vastaanottaminen ei ole juuri nyt vaihtoehto, mutta kansainvälisyyttä tuodaan osaksi opiskeluja myös muilla keinoin, kuten esimerkiksi kieli- ja kulttuuriopetuksella sekä kokemuksien jakamisella aiemmilta liikkuvuusjaksoilta”, kertoo Väärä.

Yksi keino vaihtokokemusten jakamiseen muille opiskelijoille Esedulla oli maailmanlaajuisessa ErasmusDay+ -kampanjassa mukana oleminen. Kampanjan aikana Esedulla toteutettiin muun muassa valokuvanäyttely opiskelijoiden aiemmilta vaihtojaksoilta.
”Vaikka tällä hetkellä vaihto-opiskelumahdollisuudet ovat maailmantilanteen vuoksi pysähdyksissä, intoa kansainväliseen toimintaan ja vaihtoon lähtöön Esedusta löytyy. Toivo kansainvälisen toiminnan ja liikkuvuuden käynnistymisestä uudelleen elää”, Väärä kertoo.

ErasmusDays on syntynyt halusta kertoa eurooppalaisen yhteistyön hyödyistä sekä Erasmus+ -ohjelmaan osallistuneiden kokemuksista, opeista ja saavutetuista tuloksista. Alun perin Ranskassa ideoidut päivät on otettu ohjelmaan yhä useammassa EU-maassa. Opetushallitus tukee aloitetta ja kannustaa mahdollisimman monia ottamaan osaa yhteiseen eurooppalaiseen tapahtumaan. Päivät järjestetään tänä vuonna 15.-17.10.2020.

Teksti ja kuva: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021