Skip to content
EtusivuAjankohtaistaDatanomit yhteistyössä Mikkelin Jukurien A-junioreiden kanssa

Datanomit yhteistyössä Mikkelin Jukurien A-junioreiden kanssa

13.11.2019

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat Samu Mähönen, Tatu Turunen, Eemeli Salo, Matias Mertanen, Jenni Hynynen, Henna Partanen, Jere Pystynen, Sami Lappalainen ja Eetu Pyy sekä merkonomiopiskelija Ali Hamod ovat ottaneet haasteen vastaan heti opintojen alkuvaiheessa. He nimittäin streamaavat liigajoukkue Mikkelin Jukurien A-juniorijoukkueen kotiottelut Ruutu+-palveluun kuluvalla syyskaudella.

”A-junioreiden joukkueenjohtaja Ilkka Vaarasuo kävi esittelemässä meille koululla tätä mahdollisuutta, ja halukkaat sai ilmoittautua opettajallemme Tuijalle”, nuoret kertoivat taustoja yhteistyölle.
”Tämä oli sen verran upea mahdollisuus, että halusin ilmoittautua mukaan. Tässä saa kaiken kokemuksen lisäksi myös samalla edistettyä koulua eteenpäin”, Salo summaa nuorten ajatuksia.

Tulevien ammattilaisten tehtävänä on tuottaa livekuvaa Jukurien A-junioreiden kotiotteluista Ruutu+ -palvelun kautta.
”Meitä on aina kerrallaan työvuorossa kahdesta kolmeen, joten yhden ei ole tarkoitus olla jokaisessa pelissä.”
Opiskelijat osallistuvat ottelupäivinä laitteistojen roudaukseen, pystyttämiseen, kuvausyhteyden testaukseen, kuvaamiseen ja lähetyslaitteiston käyttöön.

Streamaus on osa opiskelijoiden valinnaista osaamiskokonaisuuttaa multimediatuotantoa.
”Koko osaamiskokonaisuutta työstä ei saa, mutta todella hyvää kokemusta suoran lähetyksen toteutuksesta. Tutkimme myös mahdollisuutta yhden opiskelijan osalta, että hän voisi tehdä monikameratuotannon osaamiskokonaisuuden näytön”, kertoo nuorten opettaja Tuija Seppänen.

Ennen ensimmäistä striimattavaa ottelua opiskelijat olivat käyneet tutustumassa Ikioma Areenalla tiloihin sekä laitteisiin. Tässä vaiheessa on sovittu, että streamuksia toteutetaan opiskelijoiden kanssa yhteistyössä vuoden 2019 syyskauden kaikissa kotiotteluissa.
”Aiempaa kokemusta minulla ei tällaisesta ole. Olen ainoastaan kuvannut omia tietokonepelistriimejä, mutta en mitään tätä koko luokkaa. Tämä taitaa olla uusi kokemus meille kaikille”, Turunen kommentoi.

Työtehtävät on selkeästi jaettu: yksi on kameralla, toinen koneella ja kolmas tarvittaessa varalla.
”Meillä on myös paikalla aina ohjaava henkilö Jukurien puolesta.”

Kaikki mukana olevat tulevat datanomit ovat silmin nähden innoissaan mahtavasta työkokemuksesta.
”Tämä on todella hieno juttu päästä työskentelemään liigajoukkueen A-junioreille. Saamme varmasti tästä paljon kokemusta tulevan varalle”, Pystynen toteaa lopuksi.

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021