Skip to content
EtusivuAjankohtaistaAutoalan Taitaja-finalistit ovat valmiina koitokseen

Autoalan Taitaja-finalistit ovat valmiina koitokseen

11.05.2018

Autokorinkorjauksen Taitaja-finalistimme ovat valmiina ensi viikolla alkaviin Taitaja-kisoihin. Ammattitaidon Taitaja-kilpailut käydään Tampereella 14.-17.5.2018. Taitajissa kisaa kaikkiaan seitsemän Esedun opiskelijaa.
Juvalaiset Thanapol (Toni) Suansap ja Saku Härkönen valmistautuvat toukokuun puolivälissä pidettäviin ammattitaidon SM-kisoihin. Molemmat kilpailevat autokorinkorjauksessa. Ala, jota he opiskelevat Esedussa.

Taitaja-kilpailut käydään Tampereella 14.-17.5.2018. Tapahtumassa noin 450 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee Suomen mestaruuksista 45 eri lajissa. Autokorinkorjauksen kahdeksasta finalistista peräti kolme on Esedulta. Tonin ja Sakun lisäksi finaalissa kilpailee mikkeliläinen Ville Avikainen.

Saku opiskelee toista vuotta ja Toni kolmatta vuotta autokorinkorjausta Mikkelissä. Saku on ollut pienestä pitäen autojen kanssa tekemisissä. Hän on ajanut neljä vuotta jokamiehenluokassa eli jokkiksessa. Kotitilalla Koikkalassa on vanha talli, jossa autoja on saanut laittaa ja rassata mielin määrin.

Toni puolestaan kiinnostui autoista yläkoulussa. Suomeen poika muutti Thaimaasta kymmenen vuotta sitten äitinsä kanssa. Juvan kirkonkylällä Toni on asunut nyt kahdeksan vuotta.

Asenne ratkaisee myös autokorinkorjauksessa

Molemmille nuorille miehille autot on SE juttu. Autoalan opettajat Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä näkivät poikien innostuksen ja potentiaalin. Opettajat kannustivat poikia osallistumaan autokorikorjauksen Taitaja-semifinaaliin, josta paikka aukesi finaaliin. ”Pojat ovat taitavia tekijöitä ja heillä on asenne kohdallaan”, kehuu Pyrhönen opiskelijoitaan.

Toni osallistui jo viime vuonna Taitaja-semifinaaleihin ja sai paikan SM-finaaliin. Tärkeämmät asiat veivät kuitenkin nuoren miehen huomion viime vuonna ja finaali-kilpailu jäi käymättä.

”Hain viime keväänä Suoman kansalaisuutta ja jouduin sen takia ramppaamaan vähän väliä Kuopiossa. Siinä tilanteessa en pystynyt riittävästi valmistautumaan kilpailuun”, kertoo Toni. Kuopiossa käyminen kuitenkin kannatti, sillä nyt Tonilla on Thaimaan ja Suomen kaksoiskansalaisuus.

Sakulla jo perheen perinteet velvoittivat ottamaan osaa Taitaja-kilpailuun. Sakun isoveli Samu Härkönen osallistui Esedun rakennusalan opiskelijana kaksi vuotta sitten Taitaja-finaaliin kirvestöissä. ”Eipä Samu ole kuitenkaan kisoista juuri mitään nyt puhunut”, toteaa Saku.

Valmentautumista Esedulla ja työelämässä

Taitaja-finalistit valmistautuvat koitokseen tekemällä aikaisempien vuosien tehtäviä. Taitajissa kolmen kisapäivän aikana kilpailijat suorittavat yhteensä kahdeksan tehtävää. Tehtävissä testataan opiskelijoiden taitoja muun muassa hitsattavan korinosan vaihdossa, alumiinisen pintapellin oikaisussa, kolariauton vaurioanalyysin tekemisessä, muovin ja tuulilasin korjauksessa sekä hybridiauton korinsähkövarusteen vianhaussa.

Opettaja Vesa Pyrhönen on itse kilpaillut 90-luvulla autokorinkorjauksessa MM-tasolla asti.  Oman kilpailutaustan ansiosta Pyrhösellä on hyvä näkemys siitä, mitä kilpailussa pitää osata ja miten harjoitella.

”Olemme tehneet monipuolisesti kaikkia kilpailutehtäviä. Pojat ovat treenanneet sekä koululla että työelämässä. Autoliike Rinta-Joupilla pojat ovat harjoitelleet mm. tuulilasin korjausta sekä pyörien suuntaamista”, kertoo Pyrhönen.

Valmentautumiseen on kuulunut myös englanninkielen harjoittelua, sillä osa korjausohjeista finaalissa voi olla myös englanniksi. Pojat ovat kääntäneet työohjeita suomeksi ja samalla opetelleet alan sanastoa.

”Kilpailuissa kaikki ei aina mene käsikirjoituksen mukaan. Onneksi Sakulla ja Tonilla on hyvä kyky sopeutua uusiin tilanteisiin. Molemmat ovat oma-aloitteisia ja näppäriä ratkomaan erilaisia ongelmia”, kehuu Pyrhönen.

Kisojen kynnyksellä molemmat nuoret miehet odottavat finaalia hyvällä mielellä. ”Oikeastaan on ihan mahtava fiilis. Nyt mennään täysillä eteenpäin, eikä enää nössöillä”, kuvaa Toni tunnelmia.

Autoalan opiskelijat Saku Härkönen ja Thanapol "Toni" Suansap

Yläkuva:
Opettaja Vesa Pyrhönen (oikealla) käy läpi viimeisiä vinkkejä Ville Avikaisen, Toni Suansapin ja Saku Härkösen  kanssa.

Teksti ja kuvat: Laura Salonen

Juttu on kirjoitettu Juvan Lehteen, jossa se ilmestyi 9.5.2018. Siksi tekstissä ovat äänessä vain juvalaiset taitaja-finalistimme.

Tutustu myös näihin:

Seitsemän opiskelijaa Taitaja-SM-finaaliin, uutinen 28.3.2018
Videoesittely: Ronja Lundberg. lähihoitaja
Videoesittely: Konsta Kuhanen, metsäkoneenkäyttö
Videoesittely: Teemu Puuska, kuljetuslogistiikka
Videoesittely: Ville Avikainen, autokorinkorjaus
Videoesittely: Thanapol (Toni) Suansap, autokorinkorjaus
Videoesittely: Saku Härkönen, autokorinkorjaus

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021