Skip to content
EtusivuAjankohtaistaAutoala tekee tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa

Autoala tekee tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa

05.03.2018

Autoalan opiskelijalta menee noin vuosi alan perustaitojen oppimiseen, ennen kuin hän on valmis käytännön työhön alan yrityksessä. Ensimmäiset Esedun autoalan perustutkinnon opiskelijat ovat olleet viikon verran uuden koulutussopimuksen mukaisessa harjoittelussa. Kolme, viime syksynä Mikkelissä opiskelunsa aloittanutta, opiskelijaa seuraavat kahden viikon ajan Rinta-Joupilla ja Savilahden Autossa, minkälaista työ oikeilla korjaamoilla on.

Esedun autoalan opettaja Teuvo Särkkä selvitti viime syksynä pilottikokeilussa alan yritysten ja opiskelijoiden kanssa sitä, mitä kaikkea opiskelijoiden pitää tietää, ennen kuin he voivat turvallisesti lähteä yrityksiin koulutussopimusjaksoille. Esimerkiksi sähköautossa pitää tietää hyvin tarkkaan, mihin voi koskea ja mihin ei.
”Autokorjaamoilla käsitellään yksityisten ihmisten autoja eli omaisuutta, jonka kanssa pitää tietää, mitä tekee. Korjaamot eivät voi ottaa riskiä, että opiskelijan vuoksi autolle tapahtuisi sellaista, josta ne joutuisivat taloudelliseen vastuuseen.”, Teuvo Särkkä huomauttaa.

Ennen koulutussopimusta autoalan opiskelijalta pitää löytyä muun muassa tulityökortti ja hänen tulee hallita sähkötöiden turvallisuussäännöt sekä tuntea auton rakenne. Myös korjaus- ja huolto-ohjeet on hallittava samoin kuin jätteiden uusiokäyttö ja kierrätys.
”Selvitin pilotissa myös sitä, miten kauan vaadittavien tietojen ja taitojen opiskeluun menee. Opiskelijoiden yksilölliset erot ovat suuret, mutta perustaitojen opetteluun ennen koulutussopimusta menee keskimäärin vuosi.”, Särkkä sanoo.

Opetus ei Särkän mukaan siirry koulutussopimusten mukana ammattioppilaitoksista mihinkään, eikä niin käy myöskään oppimisen seurannalle tai valvonnalle.
”Olemme kehittäneet etäyhteyttä, jonka kautta opettajan saa aina tarvittaessa ruudun päähän. Näyttöjen merkitys kasvaa entisestään opiskelijoiden kehittymisen seuraamisessa.”

Rinta-Joupin jälkimarkkinointipalveluista vastaava Pasi Tiihonen kuin Savilahden Auton huoltoneuvoja Antti Partanen tietävät, että parhaimmillaan koulutussopimus palvelee niin korjaamoita kuin ammattiopistojakin.
”Me varmistamme, että saamme jatkossakin ammattitaitoista työvoimaa, ja pääsemme opettamaan opiskelijoille esimerkiksi automerkkikohtaisia asioita.”, Tiihonen sanoo.
”Meidän nykyisistä kolmesta korikorjaajasta on kaksi sellaisia, jotka olivat meillä aikoinaan Esedusta työharjoittelussa.”, Partanen sanoo.

Teksti julkaistu alunperin Länsi-Savon printtiliitteessä 16.1.2018.

Yhteishaku 20.2.-13.3.2018
Kevään 2018 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 20.2.-13.3.2018. Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Katso haussa olevat tutkinnot Tule opiskelemaan > Yhteishaku

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021