Skip to content
EtusivuAjankohtaistaAsuntolahoitaja takaa viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön opiskelijalle

Asuntolahoitaja takaa viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön opiskelijalle

02.05.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla on opiskelija-asuntoloita Mikkelissä ja Pieksämäellä. Mutta kuka tiesi, että asuntoloissa opiskelijatoiminnasta vastaavat asuntolahoitajat? Tässä uutisessa pääsemme tutustumaan syvemmin asuntolahoitajiemme Jari ”Papi” Paappasen ja Seppo Naukkarisen työhön.

Paappanen työskentelee Esedulla Salosaaren asuntolassa Mikkelissä ja Naukkarinen Kuusitien asuntolassa Pieksämäellä.
”Toimin opiskelijoiden ohjaajana ja tukena heidän sosiaalisessa toiminnassa ja kasvussa, erilaisissa aktiviteeteissa sekä tietysti valvon järjestyssääntöjen noudattamista”, Naukkarinen kuvailee työtehtäviään.

”Mielestäni asuntolatoiminta on parhaimmillaan turvallista, kodinomaista, ja nuorten kasvua tukevaa arjen elämistä, jossa aikuinen on rinnalla kulkemassa. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten arjenhallintataitojen ja itsenäistymisen opettelua sekä vapaa-ajan toiminnan järjestämistä ja kehittämistä”, Paappanen jatkaa.

Asuntolahoitajan työ on Paappasen mielestä myös isolta osin opiskelijoiden tukemista ja opastamista elämän eri vaiheissa, myös haasteissa. Työtä tehdään yhteistyössä oppilaitoksen muun henkilökunnan kanssa, mutta erityisesti opiskelijoiden huoltajien kanssa.
”Usein asuntola on nuorelle ensimmäinen paikka, jossa pestään itse omat pyykit ja valmistetaan ruokaa. Ja otetaan siinä samalla muutenkin vastuuta omasta elämästä, aikatauluista ja sitoumuksista.”
Naukkarinen näkee työn hyvin samankaltaisena.
”On tärkeää, että voimme olla opiskelijoillemme se lähellä oleva aikuinen henkilö, johon voi luottaa.”

Sekä Salosaaressa että Kuusitiellä on kehitetty asuntoloihin erilaista ohjelmaa asuntoloissa majoittuville opiskelijoille.
”Salosaaressa asuntolalla on oma viikko-ohjelmansa saunomisineen, liikuntavuoroineen, tapahtumineen ja opiskelijakuljetuksineen. Yritän huolehtia siitä, että asuntolan arjessa nämä turvalliset rutiinit toimivat viikosta toiseen.”
Naukkarinen kertoo, että vaikka asuntolassa järjestetty toiminta on pääsääntöisesti asuntolassa asuville nuorille, niin muutkin Esedun opiskelijat voivat halutessaan tulla mukaan esimerkiksi asuntolan salivuorolle.

Seppo Naukkarinen pelaamassa biljardia.

Seppo Naukkarinen pelaamassa biljardia.

Jokainen päivä on Esedun asuntoloissa aina erilainen, vaikka tietyssä viikkorytmissä asuntolaelämää eletään.
”Asukkaille eteen tulevat pulmat voivat olla ihan minkälaisia vain. Niitä sitten yhdessä ratkotaan ja selvitetään”, Paappanen kertoo.

Pitkän työuransa aikana sekä Paappaselle että Naukkariselle on jäänyt monia lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Molemmat muistelevat erityisesti ikimuistoisia kohtaamisia valmistuneiden opiskelijoiden kanssa.
”Se on hienoa, että jo valmistuneet opiskelijat vuosienkin takaa ottaa yhteyttä tai käyvät paikan päällä kertomassa kuulumisia ja muistelemassa menneitä”, Naukkarinen kertoo.
“Vuosien aikana opiskelijat ovat antaneet palautetta hyvinkin rikkailla kielikuvilla. On kuitenkin mukava huomata, että moni poikkeaa valmistuttuaankin vielä kahville ja kertomaan kuulumisiaan, tai vaikkapa esittelemään jälkikasvuaan. Silloin tietää, ettei ole täysin epäonnistunut työssään”, Paappanen jatkaa.

Teksti: Marika Auvinen
Kuvat: Seppo Naukkarinen ja Marika Auvinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021