Skip to content
EtusivuAjankohtaistaAmmattitutkinto-opinnoista uutta oppia omaan työhön

Ammattitutkinto-opinnoista uutta oppia omaan työhön

13.09.2021

Pieksämäkeläinen Heli Väisänen työskentelee kiinteistösihteerinä Realia isännöinnillä. Väisänen suoritti Etelä-Savon ammattiopistolla Isännöinnin ammattitutkinnon.
”Kouluttauduin isännöitsijäksi oman työni ohella. Aloitin ensin Esedulla merkonomiopinnot, mutta hyvin pian ymmärsin, että isännöitsijän opinnoista on kuitenkin työssäni pitkälti enemmän hyötyä ja vaihdoin alaa.”

Isännöinnin ammattitutkinnon opintoihin kuuluu muun muassa isännöinnin toimintaympäristön hallintaa sekä asunto-osakeyhtiön isännöintiä.
”Opinnoista sain lisää varmuutta omaan osaamiseeni. Suurin osa opintojen sisällöstä oli tullut tutuksi jo oman työn kautta, mutta sain opinnoista myös paljon uutta tietoa sekä hyödyllisiä työkaluja esimerkiksi teknisen elinkaaren hoitamiseen sekä talouden ja hallinnon suunnitteluun ja järjestämiseen”, Väisänen kertoo.

Väisänen kokee, että opinnot Esedulla oli todella käytännönläheisiä ja ne sai suorittaa joustavasti omaan tahtiin.
”Itsellä oppia tuli pitkälti työpaikalla tapahtuneen oppisopimusopiskelun ja käytännön työtehtävien kautta. Suoritin tutkinnon täysin etänä, luentoja ja näyttöjä myöten. Opinnot tein työn ohessa alle puolessa vuodessa. Koen, että kaikki opintojen suhteen onnistui todella hyvin ja joustavasti.”

Väisänen näkee alan työtilanteen tulevaisuutena hyvänä.
”Isännöitsijän tehtävissä työtilanne on hyvä, pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa ammatti-isännöitsijöistä on pulaa”, Väisänen kommentoi.

Mitä isännöitsijän työtehtäviin käytännössä sitten kuuluu? Isännöitsijä vastaa taloyhtiöiden juoksevista asioista, taloudesta ja kunnossapidosta.
”Työhön kuuluu muun muassa asiakaspalvelua, sidosryhmäyhteistyötä, talouden hoitoa, suunnittelua ja seurantaa, ongelma- ja vikatilanteiden ratkaisua. Monipuolisesti erilaisia työtehtäviä – laidasta laitaan. Entinen kollegani kiteytti työn sisällön aikanaan hyvin kysyessäni mitä työ pitää sisällään, hän vastasi: kaikkea mitä tuosta ovesta sisään kävelee”, Väisänen kertoo.

”Isännöitsijän tulee olla luonteeltaan jämpti, rehti, energinen, asioihin tarttuva ja aikaansaava. Myös paineensietokyky, tarkkuus ja joustavuus ovat hyviä ominaisuuksia. Tulee myös olla ulospäinsuuntautunut ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, hyvästä ihmistuntemuksesta ei ole haittaa. Liiallinen kiltteys on isännöitsijän työssä haitaksi”, Väisänen luettelee kysyttäessä kenelle isännöitsijän työ sopii.

Isännöinnin ammattitutkinto on Esedulla jatkuvassa haussa, joten opintoihin voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden.

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021