Skip to content
EtusivuAjankohtaistaAmis voi tarjota uuden polun elämään

Amis voi tarjota uuden polun elämään

18.11.2019

Elämässä saattaa tulla vastaan yllättäviä muutoksia, jotka vievätkin suunnan aivan toiselle polulle. Anne Kakriaisen elämässä muutoksen tuulet alkoivat siskon vakavan sairastumisen jälkeen.
”Olin ollut tyytymätön aiemmassa työssäni, mutta minulla ei ollut tarpeeksi rohkeutta lähteä uudelleen kouluttautumaan. Siskoni aivoinfarkti muutti kaiken. Päätin, että haluan jatkossa toimia siskoni henkilökohtaisena avustajana.”

Kakriainen hakeutui Esedulle henkilökohtaisen avustajan koulutukseen.
”Kävin ennen henkilökohtaisen avustajan opintoja hoiva-avustajan koulutuksen, josta oli hyötyä näihin opintoihin.”
Opintojensa ohella Kakriainen toimii samalla myös oman siskonsa henkilökohtaisena avustajana.
”Opintoihin kuuluu lähiopetuksen lisäksi myös työpaikalla oppimista. Olen päässyt itse vaikuttamaan hyvin paljon opintojen sisältöihin, esimerkiksi sisällyttämällä vammaistyötä opintoihin.”

Kakriaisen lisäksi henkilökohtaiseksi avustajaksi parhaillaan opiskelee myös Jukka Järvisalo. Kakriaisen ohella Järvisalo on kiitollinen siitä, mitä kaikkea koulutus on hänelle antanut elämään.
”Olin aiemmin varma, etten enää koulun penkille palaa, mutta tulen jatkamaan opintoja vielä tämän koulutuksen jälkeen. Tarkoitus olisi nimittäin aloittaa lähihoitajan opinnot tammikuussa.”

Järvisalo on suorittanut osan opinnoistaan työpaikalla oppien.
”Työskentelen parhaillaan eräässä palvelutalossa, jossa tehtäviini kuuluu toimia asukkaiden tukena ja ohjaajana. Perjantaisin meillä on esimerkiksi uimahallipäivä, jolloin avustan kaikissa mahdollisissa tehtävissä, kuten pukeutumisessa, saunaan menemisessä sekä tietysti uintitehtävissä.”

Molemmilla on pitkä työura muissa tehtävissä takana. Kuitenkin uuden oppiminen pitkän työuran jälkeen on tuonut paljon hyvää.
”Minusta tässä aikuisena opiskelussa on ainoastaan hyviä puolia!”, Kakriainen toteaa.
”Ammattitutkinto-opinnot soveltuvat työssäkäyvälle, suosittelen tätä koulutusta kyllä kaikille kiinnostuneille”, Järvisalo jatkaa.
”Oikeastaan täytyy vielä todeta, että nyt oli onni onnettomuudessa. Jos ei olisi käynyt niin kuin kävi, niin jumittaisin vielä vanhassa työssä enkä olisi onnellinen. Nyt olen löytänyt oman arvoni uuden ammatin kautta!”, Kakriainen riemuitsee.

Henkilökohtaiseksi avustajaksi verkon kautta oppien

Henkilökohtaisen avustajan opinnot on mahdollista suorittaa Esedulla myös verkon kautta. Yksi verkko-opintoja suorittava on joroislainen Laura Puttonen.
”Aloitin opinnot Esedulla viime syksynä, kun etsin sopivaa opiskelupaikkaa. Silloin minua kiinnosti henkilökohtaisen avustajan työt, joten päädyin suorittamaan ammattitutkintoa verkon kautta.”

Järvisalon ja Kakriaisen ohella myös Puttonen tekee opintojen ohella myös henkilökohtaisen avustajan töitä.
”Tiesin jo hakeutuessa, että minulla olisi töitä henkilökohtaisena avustajana. Olenkin niitä töitä tehnyt nyt samanaikaisesti opintojen ohella.”

Puttosen pitää tehokkaana töiden lisäksi myös pieni lapsi.
”Olin äitiyslomalla ennen opintojen aloittamista. Kyllähän tämä vaatii itseltä uudenlaista motivaatiota ja elämän aikatauluttamista, mutta hyvin on sujunut. Verkko-opintojen ujuttaminen arkeen on ollut helppoa: silloin kun lapsi on päiväunilla, edistän opintojani.”

Henkilökohtaisen avustajan opinnot ovat olleet Puttoselle mieluisia.
”Verkon kautta opintojen suorittaminen on ollut minulle paras ratkaisu, sillä en ole koulunpenkillä istuja -tyyppiä. Minulla jäi aiemmin lähihoitajan opinnot kesken, mutta jos joskus opintoja päätän jatkaa, haen ehdottomasti Esedulle!”

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Esedun kuva-arkisto

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021