Työnhaku on prosessi, jossa sinun täytyy itse etsiä kiinnostavat työpaikat ja ottaa yhteyttä työnantajiin. Aktiivinen ja oma-aloitteinen työnhakija antaa työnantajalle hyvän vaikutelman itsestään ja motivaatiostaan tehdä työtä. Täältä löydät vinkkejä siihen miten töitä haetaan; mallit työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon sekä vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen.
Löydät netistä apua työnhakemiseen (ansioluettelo, työhakemuksen, työhaastatteluun valmistautuminen) esimerkiksi näiltä sivuilta:
Työhakemuksen tavoitteena on päästä työhaastatteluun. Huolehdi, että hakemuksesi on ajoissa perillä.
Hakemus voi olla:
Hakemuksen tulee olla suhteellisen lyhyt (A4), kiinnostusta herättävä ja informatiivinen. Hakemuksen tarkoitus on herättää lukijan mielenkiinto ja siinä tulee olla tietoa osaamisestasi ja motivaatiostasi.
Hakemuksessa ei kannata kertoa koko työ- ja opiskeluhistoriaa, sillä nämä tiedot löytyvät CV:stä eli ansioluettelosta. Hakemus tehdään aina tekstinkäsittelyohjelmalla, jolloin se on helppo lähettää esimerkiksi sähköpostiviestin liitteenä työnantajalle. Muista, että hakemuksesi on ensimmäinen kontakti mahdolliseen tulevaan työnantajaasi.
Hakemukseen voidaan pyytää liittämään CV eli ansioluettelo. Liitä työ- ja opintotodistusten kopiot hakemukseen vain, jos työnantaja niitä pyytää. Joskus työhakemukseen pyydetään myös liittämään valokuva. Tekstinkäsittelyohjelmistolla tehty hakemus olisi hyvä tallentaa sähköisiin järjestelmiin pdf-muodossa niin voit olla varma muotoilujen säilymisestä.
Curriculum vitae (CV) eli ansioluettelo sisältää yleensä seuraava tiedot:
Ansioluetteloon kirjataan aina uusin tieto ensin ja sen tulee olla luettelomainen, siisti ja helppolukuinen.
Katso malli ansioluettelosta (klikkaa isommaksi)
Hakemuksen ja ansioluettelon perusteella osa hakijoista valitaan työhaastatteluun. Jos saat kutsun haastatteluun, siihen kannattaa valmistautua huolella, esimerkiksi miettimällä vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
Ota selvää työpaikasta ja työnantajasta etukäteen, esim. tutustumalla työpaikan nettisivuihin ja esitteisiin. Selvitä, keitä yrityksen mahdolliset yhteistyökumppanit ovat. Mieti myös omia kysymyksiäsi, sillä niillä osoitat olevasi kiinnostunut työpaikasta ja työtehtävästä.
Valmistaudu antamaan työnäyte ja näyttämään kielitaitosi. Ole myös valmis esittämään pyydettäessä palkkatoiveesi – ota siis etukäteen selvää alan palkkauksesta.
Työnantajalla ja työntekijällä on lainsäädäntöön kirjattuja oikeuksia ja velvollisuuksia.
Pätevyysvaatimukset, palkkaus, työaika, vuosilomat ym. työsuhteeseen vaikuttavat lait ja asetukset ovat alakohtaisia. Eri aloilla on erilaiset työehtosopimukset. Lisätietoa niistä saat esimerkiksi ammattiliittojen kautta. Ehkä kuulutkin jo johonkin ammattiliittoon.
Työsopimus kannattaa tehdä aina kirjallisena. Suullinen työsopimus on yhtä pätevä, mutta ongelmatilanteissa et pysty todentamaan, mitä työnantajan kanssa on sovittu.
Työsopimusta solmittaessa voidaan sopia erityisestä koeajasta. Koeajan kuluessa, siis työsuhteen alkamisen jälkeen niin työnantaja kuin työntekijäkin voivat purkaa työsopimuksen päättymään heti. Koeaika voidaan yleensä solmia korkeintaan 6 kuukauden mittaiseksi. Työsuhteen päättymisen jälkeen saat työnantajaltasi työtodistuksen. Mikäli et tätä saa muistuta asiasta työantajaa.
Jos työajaksi ehdotetaan 0-40 tuntia viikossa (eli ns. nollasopimus), niin mieti kaksi kertaa ennen kuin allekirjoitat sopimuksen.
Työsopimuksesta pitäisi löytyä vähintään seuraavat asiat:
Mikäli teet töitä ensi alkuun osa-aikaisesti, muista, että Sinulla on mahdollisuus soviteltuun päivärahaan. Lisätietoja saat esimerkiksi Kelan sivuilta.
Lisätietoja työelämän pelisäännöistä löydät esimerkiksi näiltä sivuilta: