Ammatillisissa tutkinnoissa osaamisesi arvioidaan näytöillä, joita täydennetään mahdollisella muulla osaamisen osoittamisella. Arviointi tehdään tutkinnon osittain ja perustutkinnon yhteisissä tutkinnon osissa osa-alueittain.
Aiemmin hankkimasi, suoritettavan tutkinnon kannalta olennainen osaamisesi, tunnistetaan ja mahdollisuuksien mukaan tunnustetaan osana henkilökohtaistamista.
Kaikissa ammatillisissa tutkinnoissa osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään ensisijaisesti työpaikoilla aidoissa työelämän tilanteissa. Perustellusta syystä näytön voi tehdä myös oppilaitosympäristössä.
Näytöt sijoittuvat koko opintojesi ajalle. Näytöistä laaditaan näyttösuunnitelma osana henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa (HOKS) ja ennen näyttötilanteita opettajan ja työpaikkaohjaajan ohjauksessa.
Osaamistasi arvioivalla arvioijalla tulee olla ammattitaito ja osaaminen arvioitavaan tutkinnon osaan tai yhteisten tutkinnon osien osa-alueeseen. Lisäksi arvioijan tulee olla perehtynyt osaamisen arviointiin ja arvioimansa tutkinnon perusteisiin. Arvioija ei saa tehdä arviointia esteellisenä eli esimerkiksi lähisukulainen ei voi toimia arvioijana.
Oppilaitos nimeää arvioijat ja huolehtii, että arvioijina toimivat työelämän edustajat on perehdytetty tehtävään.
Nimettyjen arvioijien määrä vaihtelee seuraavasti:
Arvioinnissa tietojasi, taitojasi ja pätevyyttäsi verrataan tutkinnon perusteissa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja ammattitaitovaatimuksiin. Arviointi tehdään arviointikriteereitä käyttäen.
Koko tutkinnon osaa koskeva arviointipäätös tehdään, ja arvosana annetaan arvioijien yhteisenä päätöksenä. Arviointiin osallistunut opettaja kirjaa arvosanan Wilmaan kahden viikon kuluessa tutkinnon osan suorittamisesta.
Osaamista arvioidaan arviointiasteikolla, joka on
Opiskelijan saamasta opetuksesta ja ohjauksesta huolimatta voi käydä niin, että osaamista arvioitaessa havaitaan, ettei opiskelija ole saavuttanut tutkinnon osassa edellytettyä osaamista. Arviointipäätökseksi tulee tällöin hylätty. Tällöin opiskelijalla annetaan mahdollisuus hankkia lisää osaamista ja uusia näyttö tai muu osaamisen osoittaminen.
Opiskelijalla on mahdollisuus osoittaa osaamistaan uudelleen ja hän voi myös korottaa saamaansa hyväksyttyä arvosanaa. Arvosanan korottaminen koskee ainoastaan koko tutkinnon osan arvosanaa.
Mikäli olet tyytymätön arviointiin, niin ole yhteydessä arviointiin osallistuneeseen opettajaan. Mikäli arvioinnissa on tapahtunut selvä virhe, arvioijat voivat suorittaa uuden arvioinnin ilman arvioinnin tarkistamista tai oikaisupyyntöä (itseoikaisu).
Jos opiskelija kokee, että arvioijat ovat soveltaneet arviointiperusteita väärin, hän voi pyytää arvioinnin tarkistamista. Kirjallinen pyyntö arvioinnin tarkistamisesta tehdään arvioijille 14 päivän kuluessa siitä, kun opiskelija on saanut arvioinnin tulokset, eli kun arviointi on kirjattu Wilmaan. Opiskelija saa arvioinnin tarkistamisesta päätöksen.
Jos opiskelija kokee, että arvioinnin tarkistamista koskeva päätös ei ole oikea, hän voi tehdä siitä oikaisupyynnön työelämätoimikunnalle. Oikaisupyyntö tehdään 14 päivän kuluessa siitä, kun opiskelija on saanut päätöksen arvioinnin tarkistamisesta.
Voit tarkastella kirjattuja opintosuorituksiasi Wilman lisäksi myös valtakunnallisesta Oma Opintopolku -palvelusta. Kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.