Skip to content
EtusivuOpiskelijalleJatkoväyläopinnot

Jatkoväyläopinnot

Jatkoväylällä suoritat ammattikorkeakoulutason opintoja samanaikaisesti ammatillisen toisen asteen opintojen kanssa. Jatkoväyläopintoja suoritetaan pääasiassa toisen ja kolmannen opiskeluvuoden aikana.

Mikä on XAMKin jatkoväylä?

Jatkoväyläopinnot ovat ammattikorkeakoulutasoisia opintoja, jotka voidaan sisällyttää ammatillisen toisen asteen opintoihin. Opiskellaksesi jatkoväylällä sinun täytyy olla 2. asteen ammatillisen tutkinnon opiskelija!

Voit suorittaa jatkoväyläopintoja perus- tai ammattitutkintoasi vastaavan alan tai muun lähialan AMK-tutkintokoulutuksessa. Esimerkiksi jos olet esimerkiksi lähihoitajaopiskelija, voit opiskella Esedun ammatillisten opintojesi aikana sairaanhoitajaopintoja osana lähihoitajan tutkintoasi.

Jatkoväyläopintojen koulutustarjonta koostuu eri alojen ennalta määritellyistä AMK-tutkintojen opintojaksoista, joita on tarjolla Xamkin avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjonnassa.

Jatkoväyläopintojen laajuus:

  • vähintään 10 opintopistettä ammatillisia opintoja
  • enintään 10 opintopistettä yhteisiä opintoja, kuten kieli- ja viestintäopintoja
  • Yhteensä 20 opintopistettä

Ajantasaista tietoa jatkoväyläopinnoista löydät Xamkin verkkosivuilta.

Mikä jatkoväylä minulle sopii?

Xamkin verkkosivuilla olevasta listauksesta näet perus- tai ammattitutkinnon mukaan, minkä koulutuksen jatkoväyläopintoja sinun on mahdollista suorittaa.

Mikäli opiskelemaasi perus- tai ammattitutkintoa vastaavaa koulutusparia ei löydy listauksesta, voit olla yhteydessä avoimen ammattikorkeakoulun koulutussuunnittelijoihin ja tiedustella tutkintosi sopivuutta tarjolla oleviin jatkoväyläopintoihin.

Xamkin avoimen AMK:n yhteystiedot

Mitä hyötyä jatkoväyläopinnoista on?

Jatkoväylä on tilaisuus syventää oman alasi osaamista. Ammattikorkeakoulutasoisissa opinnoissa perehdyt oman alasi ammatilliseen osaamiseen ammatillisia opintojasi monipuolisemmin.

Suoritettuasi 20 opintopistettä jatkoväyläopintoja sekä ammatillisen tutkintosi voit hakea Xamkiin tutkinto-opiskelijaksi jatkoväylähaussa. Jatkoväylähaussa haet opiskelupaikkaa jatkoväylällä tekemiesi opintosuoritusten perusteella.

Tullessasi valituksi Xamkin tutkinto-opiskelijaksi jatkoväyläopinnot hyväksiluetaan täysimääräisesti hakukohteen tutkintoon. Hyväksiluvut lyhentävät opiskeluaikaasi Xamkissa.

Haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, touko- ja lokakuussa. Lisätietoja jatkoväylähausta löydät jatkoväyläopintojen verkkosivulta.

Mitä korkeakouluopiskelu jatkoväylällä vaatii?

AMK-tasoisten opintojen opiskelu vaatii itsenäistä opiskeluotetta. Monet avoimen AMK:n opinnoista toteutetaan kokonaan verkko-opintoina, joissa sinun täytyy itsenäisesti seurata opintojen suoritusohjeita, että saat suoritukset ajoissa tehtyä. Voit aina kysyä neuvoa opintojaksojen opettajilta!

Jatkoväyläopintojen valinnat on hyvä suunnitella yhdessä Esedun opinto-ohjaajan kanssa. Opintoja valitessa on hyvä pitää mielessä omien ammatillisten opintojen aikataulu sekä nyrkkisääntö, että korkeakouluopinnoissa 1 opintopiste vaatii noin 27 tuntia opiskelijan työtä.

 

Opiskele sinua kiinnostavia asioita

Voit myös halutessasi valita Xamkin avoimen AMK:n tarjonnasta mitä tahansa sinua kiinnostavia opintoja!

Opintotarjonnasta löydät monia kiinnostavia opiskelumahdollisuuksia, esimerkiksi ohjelmointia, asiakaspalvelua ja hyvinvoinnin edistämistä. Xamkin avoimessa ammattikorkeakoulussa voit valita myös englannin- tai venäjänkielisiä opintoja.

Muita kuin jatkoväyläopintoihin kuuluvia opintoja ei voida hyväksilukea osaksi ammatillisia opintojasi Esedulla, mutta mikäli opiskelet myöhemmin Xamkissa, saatat saada muista suorituksista hyväksilukuja tutkinto-opintoihisi.

Maksuttomia korkeakoulu-opintoja

Avoimen AMK:n opinnot ovat maksuttomia 2. asteen oppilaitosten tutkinto-opiskelijoille [lukio, ammattiopisto (perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto), kansanopisto], sekä seniorieläkeläisille. Mahdolliset testimaksut (anniskelu- ja hygieniapassi) tai tarvikemaksut peritään kuitenkin kaikilta. Myös jatkoväyläopinnot ovat maksuttomia.

Miten aloitan jatkoväyläopinnot?

Mikäli olet kiinnostunut jatkoväyläopinnoista ota ensin yhteyttä omaan opinto-ohjaajaasi tai opettajaasi keskustellaksesi sinulle sopivasta jatkoväylästä. Keskustelun jälkeen voit ilmoittautua oman alasi jatkoväyläopintoihin Xamkin koulutuskalenterin kautta.

Xamkin koulutuskalenteri

Lisätietoja saat omalta opoltasi

Mikkeli


 

Liiketalous/Liiketoiminnan pt
Informaatioteknologia/Tieto- ja viestintätekniikan pt
Sanna Siitonen
puh. 050 389 1207
sanna.siitonen@esedu.fi

Rakennus- ja energiatekniikka/Rakennusalan pt

Maarit Heinikainen
puh. 044 711 5658
maarit.heinikainen@esedu.fi

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikka/Sähköalan ja talotekniikan pt:t

Päivi Ylönen (sähkö)
puh. 044 711 5938
paivi.ylonen@esedu.fi

Maarit Heinikainen (talotekniikka)
puh. 044 711 5658
maarit.heinikainen@esedu.fi

Metsätalous ja ympäristöteknologia/Metsäalan pt
Helena Teittinen
puh.044 711 5628
helena.teittinen@esedu.fi

Sosiaali- ja terveysala sekä Kuntoutus ja terveysala/Sosiaali- ja terveysalan pt
Ulla Hartikainen
puh. 044 711 5707
ulla.hartikainen@esedu.fi

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoala /Matkailualan pt sekä Ravintola- ja catering-alan pt
Tiia Neuvonen
puh. 044 711 5929
tiia.neuvonen@esedu.fi

Pieksämäki


Kaikki alat

Teija Kolehmainen
puh. 040 305 6689
teija.kolehmainen@esedu.fi

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021