Erityisen tuen tehtävänä on turvata opiskelijalle riittävä tuki opintojen aikana. Etelä-Savon ammattiopistossa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat opiskelevat samoissa ryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa.
Erityisen tuen opiskelijalle laaditaan erityisen tuen suunnitelma, jossa määritellään opiskelijan tuen perusteet ja toteutus yhteistyössä opiskelijan ja alaikäisen huoltajan kanssa. Erityisen tuen prosessin käynnistymisestä vastaa vastuuohjaaja yhteistyössä alan erityisopetusvastaavan kanssa. Erityisen tuen suunnitteluun voivat tarvittaessa osallistua muut opetus- ja ohjaushenkilöstöön kuuluvat tahot.
Erityisen tuen toteutumista seurataan ja uusia suunnitelmia erityisen tuen suhteen tehdään säännöllisesti opintojen aikana. Jos opiskelija ei enää tarvitse erityistä tukea, voidaan erityisen tuen päätös purkaa.
Erityisen tuen käytännön toteutuksesta huolehtivat vastuuohjaajat, opettajat, erityisopettajat, alojen erityisopetusvastaavat, opinto-ohjaajat ja taitovalmentajat.
Oman alan erityisopetusvastaava (erva) on apuna ammatillisten aineiden erityisen tuen järjestämiseen liittyvissä asioissa. Erityisopetusvastaava on yhdessä koulutuspäällikön kanssa suunnittelemassa erityisen tuen resurssien käyttöä alalla.
Ammatillisissa tutkinnon osissa erityinen tuki voi olla esimerkiksi opettajan antamaa lisäohjausta, pienryhmäopetusta tai taitovalmentajan antamaa tukea. Lisäksi voidaan hyödyntää samanaikaisopettajuutta.
Asko Tolvanen, maatalous-, puutarha- ja metsäala
Eijakaarina Yliranta, sosiaali- ja terveysala
Tarja Seppänen, pintakäsittelyala, kone- ja tuotantotekniikka
Elina Huopalainen, puuala, rakennusala, käsi- ja taideteollisuusala/puu, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala/kiinteistöhoito
Jouko Antioja, talotekniikka
Kirsi Noponen, TUVA
Henna Kääriäinen, ravintola- ja cateringala, matkailuala, elintarvikeala
Anna-Kaisa Turpeinen, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala/kotityöpalvelut ja toimitilahuolto
Johanna Taavitsainen, liiketoiminta
Päivi Särkkä-Lehkonen / Niina Lahikainen, käsi- ja taideteollisuusala/teva
Janne Nykänen, autoala
Asko Tolvanen, oppisopimuskoulutus
Tiia Tiusanen, hiusala
Tapani Rouhiainen, logistiikka
Tommi Laitinen, sähkö- ja automaatioala, tieto- ja viestintätekniikka (datanomi), tieto- ja tietoliikennetekniikka (ICT-asentaja)
Veijo Moilanen, turvallisuusala
Pasi Vuohelainen, autoala
Jussi Luukkonen, tieto- ja viestintätekniikka, datanomi
Pasi Venäläinen, metsäala
Marko Haimila, sähkö- ja automaatioala
Roosa Heiskanen/Pirjo Saarinen, hius- ja kauneudenhoitoala
Hanna-Kaisa Nikkarinen, ravintola- ja cateringala
Matti Suihkonen, kone- ja tuotantotekniikka
Jyrki Tamminen, rakennusala
Timo Tuononen, liiketoiminta
Annu Huttunen, sosiaali- ja terveysala
Yhteisten tutkinnon osien (ytojen) erityisestä tuesta vastaavat yto-opettajat, sekä laaja-alaiset erityisopettajat. Laaja-alaiset erityisopettajat voivat olla mukana yto-tunneilla tai järjestää pienryhmäopetusta. Lisäksi oppilaitoksessa on pajamuotoista toimintaa, esim. Jelppari, Soppi ja Jees-paja, jossa opiskelijat voivat tehdä ytoja joustavan suunnitelman mukaan.
Laaja-alaiset erityisopettajat ovat mukana tarvittaessa myös muissa erityiseen tukeen liittyvissä asioissa.
Erkka Karjalainen
puh. 040 776 2773
erkka.karjalainen@esedu.fi
Mikko Vahvaselkä
puh. 044 711 5909
mikko.vahvaselka@esedu.fi
Mikko Vahvaselkä toimii Voima-hankkeessa ajalla 4.3.2024-30.6.2025. Hankkeessa kehitetään ammatillista erityisopetusta tekniikan aloilla.
Katja Saikkonen
puh. 040 512 9819
katja.saikkonen@esedu.fi
Jaana Lemetti
puh. 040 191 8778
jaana.lemetti@esedu.fi
Sanna Korhonen
puh. 040 305 6611
sanna.korhonen@esedu.fi
Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot eli OPVA-opinnot tarjoavat sinulle matalan kynnyksen tukea ammatillisten opintojen suorittamiseen. OPVA-opinnot on suunnattu opiskelijoillemme, joiden perustaidoissa on vielä puutteita.
OPVA-opintosi suunnitellaan henkilökohtaisesti HOKSin yhteydessä. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta ja ne järjestetään osana sinun ammatillista tutkintokoulutusta. Opintojen tarkoituksena on antaa sinulle edellytykset tutkintokoulutukseen osallistumiseen tai osaamisesi osoittamiseen.
OPVA-opinnoissa voit opiskella esimerkiksi ammatillista suomen kieltä, digitaitoja, englantia, ruotsia tai matematiikkaa. OPVA-opintojen aikana voit kehittää omia opiskelutaitojasi.