Skip to content
Ravintola ja catering alan opettaja

Tarjoilija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Opiskelupaikka:
Mikkeli, Pieksämäki
Hakutapa:
Yhteishaku, Jatkuva haku

Tarjoilijan työ on asiakaspalvelua ja myyntityötä. Ennen asiakkaiden tuloa tarjoilija kunnostaa tilat ja varaa kaikki palvelutapahtumassa tarvittavat välineet ja tuotteet valmiiksi. Hän esittelee ja suosittelee tuotteita, ottaa vastaan tilaukset, tarjoilee tilatun tuotteen ja hoitaa laskutuksen sekä osaa toimia myös keittiössä. Tarjoilijalla on hyvä tuotetuntemus myytävistä tuotteista ja hän osaa tarjoilla ne oikein, esimerkiksi erikoiskahvit, viinit ja muut alkoholijuomat. Työ on usein vuorotyötä ja työrytmi vaihtelee paljon.

Tarjoilijana osaat toimia vastuullisesti ja luotettavasti asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Osaat palvella yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä. Teet yhteistyötä toisten työntekijöiden kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Toimit työssäsi kestävän toimintatavan ja hygieniavaatimusten mukaisesti, noudattaen anniskelumääräyksiä sekä muita alan sopimuksia ja säädöksiä.

Mikkeli: Otavankatu
Pieksämäki: Keskuskatu 32

Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina. Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, verkko-opinnoista, itsenäisestä opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Asiakaspalvelun osaamisala

Voit työskennellä tarjoilijana erilaisissa ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.

Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.

Aikaisempi osaaminen

Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  • Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:

  • À la carte- ruoanvalmistus 30 osp
  • À la carte- tarjoilu 30 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 20 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 30 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
  • Vähittäiskaupan asiakaspalvelussa toimiminen 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp

Mahdollista suorittaa verkko-opintoina:

  • Yrityksessä toimiminen 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat:

Mahdollista suorittaa verkko-opintoina

  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 11 osp
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp

Hakeutuminen koulutukseen

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, hae koulutukseen jatkuvassa haussa.

Yhteishaku 2022

Kevään 2022 yhteishaku järjestetään 22.2.-22.3.2022. Yhteishaku tapahtuu Opintopolussa.

Tutustu yhteishakuun

Aloitus

1.8.2022

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Jatkuvan haun valintaperusteet

  • sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
  • sinulla on riittävä suomen kielen taito
  • olet soveltuva alan työtehtäviin
  • olet motivoitunut alalle
  • eduksesi katsotaan aiemman tutkinnon puuttuminen

Koulutusmaksu

Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut, osan opiskelukustannuksista, esimerkiksi koulutuksessa tarvittavat, ammatin edellyttämät työvaatteet sekä -jalkineet, noin 450 €. Oppivelvolliselta näitä maksuja ei peritä. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.

Tutustu jatkuvaan hakuun

Hae koulutukseen

AlkamisaikaPaikkakuntaHakulinkki
5.9.2022PieksämäkiHae koulutukseen
10.10.2022MikkeliHae koulutukseen
10.10.2022PieksämäkiHae koulutukseen
8.11.2022PieksämäkiHae koulutukseen

Kiinnostaako opiskelu oppisopimuksella?

Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuksella. Joko koko opintojen ajan tai lyhyempinä jaksoina.

Tutustu oppisopimukseen

Lisätietoja

HakuPiste

hakupiste@esedu.fi

Mikkeli
Otavankatu 4
puh. 040 661 0394

Pieksämäki
Keskuskatu 34
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605

Opinto-ohjaaja

Mikkeli
Tiia Neuvonen
puh. 044 711 5929
tiia.neuvonen@esedu.fi

Pieksämäki
Teija Kolehmainen
puh. 040 305 6689
teija.kolehmainen@esedu.fi

Tutustu koulutukseen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021