Perustason ensihoitajana osaat edistää terveyttä, turvallisuutta, hyvinvointia ja toimintakykyä sekä toimia ensihoidossa ja akuuttihoitotyössä.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneena osaat toimia työssäsi alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Toimit ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatuksen toimintaympäristöissä.
Annat työssäsi asiakaslähtöisesti palvelujen ohjausta. Hyödynnät myös monipuolisesti hyvinvointiteknologiaa ja kehität omaa ammattitaitoasi elinikäisen oppimisen mukaisesti. Osaat huolehtia potilas- ja asiakasturvallisuudesta sekä työturvallisuudestasi ja työhyvinvoinnistasi. Toimit työtehtävissäsi aseptisesti ja ergonomisesti.
Mikkeli: Otavankatu 4
Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina, jolloin koulutus muodostuu lähiopetuksesta, verkko-opinnoista, itsenäisestä opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.
Lähiopintoja on 4-5 päivänä viikossa päiväopintoina.
Perustason ensihoidon osaamisala
Perustason ensihoitajan tehtävässä työskentelet eri sukupuolten ja eri väestöryhmien parissa hoitaen potilasta työn ammattietiikan mukaisesti hänen ominaisuuksistaan tai taustastaan riippumatta. Työssä ja koulutuksen aikaisessa työssäoppimisessa toimit työvuoroissa eri vuorokauden aikoina ja viikonloppuisin.
Tutkinnon suorittaneena toimit ensi- ja akuuttihoidon tehtävissä. Perustason ensihoitajana voit suuntautua monipuolisesti työelämään myös muihinkin alan työtehtäviin, et kuitenkaan varhaiskasvatuksen tehtäviin. Työpaikkasi voi olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.
Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.
HUOM: Opiskelijalla tulee olla vähintään B-luokan manuaalivaihteilla ajamiseen oikeuttava ajokortti ennen hälytysajoon liittyvien opintojen aloittamista. B-luokan ajokortin suorittaminen ei kuulu oppivelvollisuuslaissa tarkoitetun maksuttomuuden piiriin eikä oppilaitos järjestä mahdollisuutta ajokortin suorittamiseen.
Huomaathan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon hakeutumista pohtiessasi seuraavat asiat:
Mikäli mietit alan sopivuutta sinulle, ota yhteys ennen hakeutumista Esedun HakuPisteeseen, puh. 040 661 0394, hakupiste@esedu.fi.
Arvioi omaa nykyistä terveydentilaasi ja toimintakykyäsi rehellisesti. Oppilaitos voi pyytää sinulta tietoja milloin tahansa hakeutumisen aikana, riippumatta omasta ilmoituksestasi. Oikeusturvasi kannalta on perusteltua, että sinua ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka edellyttämistä käytännön tehtävissä tai työharjoittelussa et pysty asianmukaisesti toimimaan.
Kaikki jatkuvassa haussa hakeutuneet kutsutaan haastattelu- ja ohjauspäivään. Osallistuminen päivään on edellytys opiskelijavalinnalle.
Kaikki koulutukseen hakeutuneet kutsutaan valintakokeeseen.
Valintakoe sisältää
Kuntotestissä mitataan lihaskuntoa, puristusvoimaa sekä kestävyyttä. Kirjallisessa osiossa motivaatiota sekä alan tuntemusta.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelijoiden on pyydettäessä esitettävä rikostaustaote, jos opintoihin liittyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä.
Huomaathan, että sosiaali- ja terveysalalla rokotussuojan ajantasaisuus on tärkeää sekä oman että potilaiden ja asiakkaiden turvallisuuden takia. Moni työpaikka edellyttää opiskelijalta kattavaa rokotussuojaa. Mahdollisesti tarvitsemasi rokotukset saat opiskeluterveydenhuollostamme. Voit lukea rokotussuojasta lisää tartuntatautilaista (48 §).
Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.
Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista, pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Mahdollista suorittaa verkko-opintoina:
Mahdollista suorittaa verkko-opintoina
Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.
Jos olet suorittanut lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, hae koulutukseen jatkuvassa haussa.
Kevään 2022 yhteishaku järjestetään 22.2.-22.3.2022. Yhteishaku tapahtuu Opintopolussa.
1.8.2022
Voit hakeutua opiskelemaan myös jatkuvan haun kautta. Opintojen kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien korttimaksut sekä osan opiskelukustannuksista, esimerkiksi koulutuksessa tarvittavat materiaalit, yhteensä noin 200 €. Oppivelvolliselta näitä maksuja ei peritä. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.
Koulutus ei ole tällä hetkellä jatkuvassa haussa. Seuraava aloitus elokuussa 2023, hakeutuminen kevään 2023 aikana.
Muistathan laittaa perusopetuksen tai muun koulutuksen päättötodistuksen hakemuksesi liitteeksi.
Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuksella. Joko koko opintojen ajan tai lyhyempinä jaksoina.
Mikkeli
Otavankatu 4
puh. 040 661 0394
Pieksämäki
Keskuskatu 34
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605