Skip to content
EtusivuKoulutuksetLapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen 35 osp
Lähihoitaja opiskelija leikkimässä lapsen kanssa hamahelmillä

Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen 35 osp

Tutkinnon osa lasten ja nuorten kasvatus ja hoito -osaamisalan opinnoista

Opiskelupaikka:
Mikkeli

Työelämän tarpeita vastaavan osaamisen hankkiminen tai olemassa olevan osaamisen täydentäminen ei aina vaadi koko tutkinnon suorittamista. Silloin on mahdollista suorittaa ainoastaan tutkinnon osa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

Tutkinnon osan suoritettuasi osaat työskennellä sosiaali- ja terveysalan työn säädösten, määräysten, arvojen ja lähihoitajan eettisten periaatteiden mukaan. Osaat suunnitella työtäsi ja tehdä monialaista yhteistyötä. Suunnittelet, toteutat ja arvioit asiakkaan terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä. Osaat toimia vuorovaikutuksessa lapsen, nuoren, perheen ja lähiverkoston kanssa ja ohjata ja tukea kasvua. Osaat ohjata ja avustaa tukea tarvitsevaa lasta, nuorta ja perhettä arkipäivän toiminnoissa käyttäen alan työmenetelmiä, -välineitä ja materiaaleja. Ylläpidät ja edistät turvallisuutta, työkykyäsi ja työhyvinvointiasi sekä arvioit ja kehität omaa työtäsi. Osaat myös arvioida mahdollisuuksiasi toimia hyvinvointialan yrittäjänä.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajan pätevyys

Saadaksesi varhaiskasvatuslain (520/2018) edellyttämän varhaiskasvatuksen lastenhoitajan pätevyyden, voit täydentää voimassa olevilla tutkinnon perusteilla  suoritettua sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa (OPH-2629-2017) suorittamalla osaamisalan kaksi tutkinnon osaa: Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen, 40 osp ja Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, 35 osp.

Jos olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon edellisillä tai sitä aikaisemmin voimassa oleilla tutkinnon perusteilla, tulee sinun tehdä koko tutkinto uudelleen. Aikaisempaa opinnoissa hankittua osaamista ja työkokemusta voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi uutta tutkintoa.

Tutkinnon osan näyttö

Osoitat ammattitaitosi näytössä käytännön työtehtävissä toimimalla lasten, nuorten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia edistävissä toimintaympäristössä lähihoitajan työtehtävissä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittua ammattitaitoa ei voida arvioida näytön perusteella, ammattitaidon osoittamista täydennetään yksilöllisesti muilla tavoin.

Opinnot toteutetaan pääosin verkko-opintoina ja työelämässä oppien. Koulutuksessa on kuitenkin joitakin ajoitettuja lähi-/ Teams-tapaamisia ja niihin on ehto edeltäville opinnoille tai vastaavalle osaamiselle. Mikäli sinulla on tutkinnon osan suorittamiseen sopiva työsuhde, suosittelemme oppisopimusta.

Tutkinnon osan verkko-opinnot on tarkoitettu sinulle, joka haluat hankkia tai täydentää työelämän tarpeita vastaavaa osaamistasi. Tutkinnon osassa sinulta edellytetään aiemmin suoritettuja Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen -tutkinnon osia.

Hakeutuminen koulutukseen

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Tutustu jatkuvaan hakuun

Koulutusmaksu

Opiskelu on maksutonta.

Hakeutuminen koulutukseen

Jatkuva hakuaika ei käynnissä.

Hae koulutukseen

Kiinnostaako opiskelu oppisopimuksella?

Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuksella. Joko koko opintojen ajan tai lyhyempinä jaksoina.

Tutustu oppisopimukseen

Lisätietoja

HakuPiste

hakupiste@esedu.fi

Mikkeli
Otavankatu 4
puh. 040 661 0394

Pieksämäki
Keskuskatu 34
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajan pätevyydestä

Leena Nurminen
leena.nurminen@esedu.fi
puh. 050 389 0654

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021