Kasvatus- ja ohjausalan tutkinnon suorittaneena osaat toimia erilaisissa kasvatus-, opetus- ja ohjausalan toimintaympäristöissä. Toimit kasvattajana ja ohjaajana moniammatillisessa työyhteisössä ja edistät yhteisöllisyyttä sekä ammatillista vuorovaikutusta. Osaat toimia moniammatillisessa yhteistyössä. Noudatat työssäsi eettisiä periaatteita sekä työtä ohjaavia säädöksiä ja asiakirjoja. Osaat hyödyntää työssäsi erilaisia malleja ja menetelmiä.
Tutkinnon suorittaneena tuet ohjattavien kasvua ja kehitystä sekä yksilön myönteisen minäkuvan ja itsetunnon rakentumista. Tunnistat, ennaltaehkäiset ja puutut kiusaamis-, syrjintä- ja häirintätilanteisiin. Osaa ohjata sekä yksilöä että ryhmiä, tunnistat työssäsi erityistä tukea tarvitsevat oppijat ja ohjattavat sekä osaat tukea heidän toimintakykyään ja oppimistaan. Huolehdit toimintaympäristön tarkoituksenmukaisuudesta ja turvallisuudesta.
Koulunkäynninohjaajana osallistut eri-ikäisten ihmisten kasvatuksen ja toimintakyvyn tukemiseen ja ohjaamiseen. Osaat edistää oppimista yhdessä opettajan ja muun opetushenkilöstön kanssa sovitulla tavalla. Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksessa kykenet työskentelemään itsenäisesti ja suunnitelmallisesti.
Mikkeli: Otavankatu 4
Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina, jolloin koulutus muodostuu lähiopetuksesta, verkko-opinnoista, itsenäisestä opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.
Lähiopinnot toteutetaan iltaopetuksena. Lähiopintoja on 4-6 iltaa / tutkinnon osa.
Jokaiseen viiteen tutkinnon osaan kuuluu noin 8 viikon työssäoppimisjakso eli arkipäivisin tapahtuvaa työssäoppimista kouluissa / iltapäiväkerhoissa.
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen osaamisala
Tutkinnon suorittaneena ohjaajana voit työskennellä eri-ikäisten asiakkaiden ohjaustyössä eri koulutusasteilla, koulutusmuodoissa ja aamu- ja iltapäivätoiminnassa sekä vapaa-ajan toiminnassa.
Kasvatus- ja ohjaustyössä työskentelevät tai alalle aikovat. Hakijan eduksi katsotaan alan työkokemus.
Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.
Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/20117) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu.
Opiskelijoiden on pyydettäessä esitettävä rikostaustaote, jos opintoihin liittyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä.
Tutkintoihin voi liittyä esim. asiakasturvallisuuden piiriin kuuluvia asioita, joita linjaavat Suomessa ja alueella eri tahot ja joita edellytetään noudatettavan, jotta opinnot voivat edetä. Tällaisia linjauksia voi liittyä esim. opiskelijan rokotuksiin, koruihin, kynsiin, yms.
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu tutkinnon yhteisen pakollisen tutkinnon osan lisäksi osaamisalan kolmesta omasta pakollisesta tutkinnon osasta. Oppijan ja oppimisen ohjaus (40 osp), Tuen tarpeeeseen vastaaminen oppimisen ja ohjauksen ympäristöissä (40 osp) ja Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus (30 osp) tai vaihtoehtoisesti Koulunkäynnin ja opiskelun ohjaus ja tuki (30 osp) yhteensä 110 osp sekä valinnaisista tutkinnon osista 20 osp.
Mahdollista suorittaa verkko-opintoina:
Mahdollista suorittaa verkko-opintoina:
Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Opetus on maksutonta.
Päätoimiseen opiskeluun on mahdollista hakea opintotukea. Työtön hakija voi selvittää TE-toimistosta oikeuden opiskella työttömyysturvalla.
Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.
Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuksella. Joko koko opintojen ajan tai lyhyempinä jaksoina.
Mikkeli
Otavankatu 4
puh. 040 661 0394
Pieksämäki
Keskuskatu 34
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605
Elisa Palmroos
puh. 0405378483
elisa.palmroos@esedu.fi