Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVartijan tärkein työväline on asenne

Vartijan tärkein työväline on asenne

08.06.2021

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulta Turvallisuusalan ammattitutkinnosta tänä keväänä valmistuneet Tiffani Jylhänniska ja Jaani Hämäläinen kertovat turvallisuusalassa kiinnostavan erityisesti alan tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet työelämässä sekä mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen ja oppimiseen.

Jylhänniska kertoo, että hänellä ei ollut aiemmin selvää kuvaa siitä, mitä hän haluaisi isona tehdä. ”Opiskelin aiemmin merkonomiksi ja osana opiskelujani osallistuin vartijakoulutukseen. Siitä se innostus sitten lähti”, kuvailee Jylhänniska päätymistään turvallisuusalalle. Myös opettaja Marjuska Falck toimi innoittajana.
”Kun opettajana toimi nainen, niin sitä tajusi itsekin, että myös naispuolinen on täysin kykenevä toimimaan vartijana.”

Hämäläisen kiinnostus vartijan työhön heräsi puolestaan hänen suorittaessaan asepalvelusta.
”Armeijan jälkeen pyrin opiskelemaan ja sain opiskelupaikan.”
Opintojensa aikana Hämäläinen on työskennellyt alan tehtävissä esimerkiksi vastaanottokeskuksella ja keskussairaalalla.
”Olen kokenut työn tosi mukavaksi. Se on sitä perinteisempää vartijantyötä, eli turvaamista ja valvontaa”, kertoo Hämäläinen.

Jylhänniska puolestaan on työskennellyt esimerkiksi ELY-keskuksella ja tällä hetkellä hänellä on työpaikka TE-toimistolla.
”Työskentelen virastomestarina ja työtehtäväni ovat pääasiassa asiakaspalvelua esimerkiksi infotiskillä, ei niinkään varsinaista vartiointia.”

Parasta Jylhänniskan mielestä vartijan työssä on monipuolisuus ja se, että ammattilaisena koskaan ei ole valmis.
”Tässä työssä pääsee jatkuvasti kehittymään ja oppimaan uutta. ”
Hämäläinen yhtyy Jylhänniskan sanomisiin. ”Vartijan työ on tosi sosiaalista”, hän lisää.

Jylhänniska ja Hämäläinen kuvailevat opintoja Esedulla opiskelijoita huomioonottavaksi ja käytännönläheisiksi.
”Aluksi istuttiin paljon koulun penkillä, jotta opittiin perusasiat ja suoritettiin vartijakortti. Kortin saamisen jälkeen siirryttiin oppimaan työelämässä harjoitteluiden muodossa”, avaa Jylhänniska opintojen etenemistä.

Turvallisuusalan opettaja Falck kertoo, että syksystä 2021 lähtien tarjolla on ammatti- ja erikoisammattitutkinnon lisäksi myös turvallisuusalan perustutkinto.
”Esedulta löytyy myös yksittäisenä tutkinnon osana vartijan koulutus, jonka myötä voi hakea poliisilta vartijaksi hyväksymistä eli niin sanottua vartijakorttia. Tämä tutkinnon osa sopii kaikille alaan katsomatta”, mainitsee Falck.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin uusilla turvallisuusalan ammattilaisilla on. Hämäläinen haluaa kehittyä nykyisessä ammatissaan ja tehdä vartijan töitä ainakin toistaiseksi. Jylhänniskan haaveissa siintää puolestaan poliisin ura.
”En ensin ajatellut sopivani alalle, koska koin olevani persoonaltani liian ujo ja hiljainen, mutta tämän koulutuksen myötä olen saanut lisää itsevarmuutta. Kerään nyt ensin työkokemusta ja haen sitten poliisikouluun”, kertoo Jylhänniska.

Sekä Jylhänniska että Hämäläinen suosittelevat alaa kaikille, jotka haluavat kehittyä ja oppia työssään jatkuvasti.
”Monet työnantajat arvostavat myös tämän alan osaamista, vaikkei varsinaisesti vartijan töitä tekisikään.” Molemmat myös korostavat, että tärkeintä alalla on ennen kaikkea asenne.
”Liikaa ei kannata tuijottaa stereotypioihin, vartijan työssä puhetaito on lihaksia tärkeämpää.”

Teksti ja kuva: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021