Henkilökohtaisen avustajan työ on muuttunut entistä vaativammaksi ja monipuolisemmaksi. Uudistetun vammaisalan ammattitutkinnon myötä tavoitteena on antaa työhön entistä paremmat valmiudet sekä vastata entistä paremmin kehitysvamma-alan tarpeisiin. Koulutuksen keskeinen tavoite on kouluttaa osaavia työntekijöitä vammaisalan työelämän tarpeisiin, mahdollistaa henkilökohtaista apua tarvitsevan tai kehitysvammaisen henkilön itsenäinen elämä ja osallistuminen yhteiskuntaan.
Vammaisalan ammattitutkinto tarjoaa mahdollisuuksia ammattitaidon parantamiseen sekä vammaisalan profiilin vahvistamiseen yhteiskunnassa. Tutkinto sisältää kehitysvamma-alan ja henkilökohtaisen avustajan osaamisalat. Ennen uudistusta henkilökohtaisen avustajan opinnot ovat kuuluneet puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon.
Arja Jaatinen, 50, on valmistumisensa jälkeen työskennellyt lähes vuoden ajan henkilökohtaisena avustajana. Alun perin leipurin koulutuksen saanut, ja viime vuodet kotiavussa työskennellyt Jaatinen päätyi alalle, kun uuden koulutuksen ja työn etsiminen tuli ajankohtaisiksi.
”Työt ruokajakelussa päättyivät ja leipurin töitä en voinut enää tehdä allergian vuoksi, joten uudelleen kouluttautuminen antoi uutta suuntaa työelämässä”, Jaatinen kertoo. Opinnot henkilökohtaiseksi avustajaksi alkoivat maaliskuussa 2020.
Kouluttautuminen kesti Jaatisen kohdalla vuoden ja sujui hänen mukaansa hyvin, koronakriisistä ja etäopiskelusta huolimatta. ”Opiskelun aloittaminen tietysti jännitti, kun aiemmista opinnoista oli jo useita vuosia, mutta hyvin niistä selvisi erinomaisten opettajien sekä opiskelukavereiden avulla ja tuella”, naurahtaa Jaatinen.
Opinnot pitivät sisällään monipuolisesti henkilökohtaisen avustajan työhön liittyviä asioita, kuten erilaisia säädöksiä, ravitsemusta, ensiaputaitoja, apuvälineiden käyttöä sekä työergonomiaa.
”Paljon pääsi oppimaan uusia asioita ja aikaisempi osaamiseni työelämästä tunnustettiin osaksi tutkintoa”, Jaatinen kuvailee. Lisäksi opiskeluun kuului myös työelämäjaksoja, jotka Jaatinen suoritti Validiassa ja Mikkelin Seudun Invalidit Ry:llä.
Valmistumisensa jälkeen keväällä 2021 Jaatinen työllistyi käytännössä heti.
”Essoten kautta löytyi kolme hyvää työnantajaa, joille teen nyt henkilökohtaisen avustajan töitä.” Ikäihmisten kanssa työskentelevä Jaatinen kuvailee työpäiviään vaihteleviksi.
”Olen apuna arjen askareissa kuten ruoanlaitossa ja pyykin pesussa, sekä käyn avustettavien kanssa kaupungilla hoitamassa asioita”, kuvailee Jaatinen tavanomaisen työpäivänsä kulkua. Parasta työssä Jaatisen mukaan ovatkin hänen työnantajansa.
”Minulla synkkaa heidän kanssaan todella hyvin ja asiat sujuvat joustavasti”, hän kiittelee.
Henkilökohtaisen avustajan työ sopii Jaatisen mukaan ennakkoluulottomalle persoonalle.
”Täytyy kyetä sopeutumaan nopeasti muuttuviin ja yllättäviin tilanteisiin. Myös hyvä peruskunto on tärkeää”, Jaatinen korostaa.
Koulutusta Jaatinen suosittelee kaikille, joita ala kiinnostaa. Hän mainitsee kuitenkin, että vaikka opintojen aloittaminen myöhemmällä iällä jännittäisikin, niin koululta ja opettajilta saa tukea.
”Minun laillani moni vanhempi opiskeluhaluinen varmaan pohtii, että voiko enää vanhemmalla iällä opiskella, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että opiskelu sopii kaiken ikäisille!”
Henkilökohtaisen avun osaamisalaopinnot alkavat 7.3.2022 ja kehitysvamma-alan osaamisala 5.9.2022.
Tutustu koulutukseen tarkemmin
Teksti: Salla Avelin
Kuva: Salla Avelin