Taitaja-finaalien yhteydessä vaatteenvalmistuksen lajille myönnettiin yrittäjyyden Taitaja-palkinto. Etelä-Savon ammattiopisto Esedu vastasi tänä vuonna lajin finaalin toteuttamisesta. Lajivastaavina toimivat Esedun tekstiili- ja muotialan opettajat Päivi Särkkä-Lehkonen ja Niina Lahikainen.
Palkinnon Särkkä-Lehkoselle ja Lahikaiselle luovutti Taitaja2024-tapahtumassa Suomen Yrittäjien koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Kinnunen. Kinnunen antoi kiitosta palkitsemispuheessaan lajin järjestelyjä luovasta, kokeilevasta ja esteettisestä otteesta – taukonurkkaus mummolaa myöten.
Esedun mukana lajin osastoa olivat toteuttamassa useat yhteistyötahot.
”Mukanamme lajin osastoa olivat toteuttamassa useat yritykset ja muut yhteistyötahot. Esimerkiksi Contex Oy, Fashion Team LT ja SM Fimac olivat omien tuotteidensa kautta mukana lajin toteutuksessa. Lisäksi palkintokumppaneinamme toimivat Suomen Tekstiili ja Muoti ry sekä Taito Shop. Osaston sisustusta kanssamme olivat toteuttamassa Uutta elämää Group, Mattohuolto T. Mäkinen ja Sinilila”, kertovat Lahikainen ja Särkkä-Lehkonen.
Yritysten lisäksi myös muut oppilaitokset olivat Esedun kanssa toteuttamassa osastoa.
”Mukana lajin osastoa olivat toteuttamassa muista oppilaitoksista Ingmanedu, Koulutuskeskus Salpaus, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Stadin ammattiopisto, Turun ammatti-instituutti ja Savon ammattiopisto.”
Myös Esedun omat koulutusalat olivat vahvasti mukana osaston toteuttamisessa. Tekstiili- ja muotialan lisäksi myös logistiikka-, kone- ja tuotantotekniikka- sekä puutarha-ala olivat mukana toteuttamisessa.
Kilpailutyön eli juhannusmekon mallin suunnitteli yrittäjä Kaisa Turtiainen. Turtiainen toimi myös lajin työelämätuomarina yhdessä Minna Suurosen kanssa.
”Turtiaisen ja Suurosen lisäksi tuomareina toimivat Eini Alajeesiö (OSAO), Pauliina Oksala (Omnia), Mia Turunen (Keuda), Minna Tammi (Salpaus), Maarit Orell (TAI) sekä päätuomarina toimi Noora Ihalainen (Stadin AO), joka toimi alan lajipäällikkönä.”
Kinnusen mukaan palkitsemisperusteluissa kiinnitettiin huomiota myös yhteistyön merkitykseen.
”Yritysyhteistyökumppani osallistui aktiivisesti kilpailuun sen suunnittelusta aivan sen loppuun saakka. Arvostamme sitä kovasti. Ammatillisen koulutuksen ja yritysten yhteistyö on entistä tärkeämpää. Asiakaspalvelua korostava kilpailutehtävänne mittasi tehokkuutta, materiaalien kestävää käyttöä ja laatua sekä ohjasi osaltaan palveluhenkisyyteen ja yrittäjyyteen”, Kinnunen kertoi puheessaan.
Särkkä-Lehkonen ja Lahikainen suunnittelivat vaatteenvalmistus-lajin lisäksi Taitaja2024-tapahtumaan myös muotinäytöksen, jota saatiin ihastella tapahtuman päättäjäisten yhteydessä. Muotinäytös toteutettiin usean kilpailulajin yhteistyönä, sillä sitä olivat toteuttamassa vaatteenvalmistuksen lisäksi myös floristiikka ja hiusmuotoilu. Muotinäytös sai kiitosta palkintoperusteluissa.
”Emmekä ole vielä nähneet kaikkea. Lajivastaavien ehdotuksesta tähän Taitaja-kilpailuun syntyi ensimmäistä kertaa usean lajin yhteistyönä muotinäytös, jonka näemme vielä tänään. Siinä on osallistutettu opiskelijoita erinomaisella tavalla”, Kinnusen palkintopuheessa kuultiin.
Yhteistyö on myös Särkkä-Lehkosen ja Lahikaisen mielestä hyvän lopputuloksen isoimpia taustatekijöitä.
”Näin ison tapahtuman järjestäminen vaatii saumatonta ja joustavaa yhteistyötä, sekä tietysti huumoria, että osaa nauraa itselleen kommelluksissa. Kyllähän tämä palkinto tuntuu aivan huikealta. Kun kuulimme, että voitimme palkinnon, niin kylmät väreet menivät. Alkuun emme meinanneet uskoa, että onko tämä edes totta.”
Esedu onnittelee lajivastaavia sekä kaikkia mukana toimineita yhteistyökumppaneitamme Taitaja-palkinnosta!
Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen
Kuvassa: Esedun apulaisrehtori Vesa Vainikainen (vas), opettajat Päivi Särkkä-Lehkonen ja Niina Lahikainen sekä koulutuspäällikkö Pekka Orava.
Palkintopuhe: Vuoden 2024 Taitaja-palkinto/yrittäjyys, Mikko Kinnunen
Hyvät ystävät!
Yrittäjyyden Taitajapalkinnon voittaja on tänä vuonna VAATTEENVALMISTUS.
Miksi päätimme antaa palkinnon teille?
Tämä Kilpailu ja lajialue on toteutettu luovalla, kokeilevalla ja esteettisellä otteella, taukonurkkaus ”mummolaa” myöten.
Yritysyhteistyökumppani osallistui aktiivisesti kilpailuun sen suunnittelusta aivan sen loppuun saakka. Arvostamme sitä kovasti. Ammatillisen koulutuksen ja yritysten yhteistyö on entistä tärkeämpää.
Asiakaspalvelua korostava kilpailutehtävänne mittasi tehokkuutta, materiaalien kestävää käyttöä ja laatua sekä ohjasi osaltaan palveluhenkisyyteen ja yrittäjyyteen.
Yrittäjyys oli kattavasti mukana myös arvioinnissa, kaikkein laajimmin meidän erinomaisista kandidaateistamme.
Emmekä ole vielä nähneet kaikkea. Lajivastaavien ehdotuksesta tähän Taitaja-kilpailuun syntyi ensimmäistä kertaa usean lajin yhteistyönä muotinäytös, jonka näemme vielä tänään. Siinä on osallistutettu opiskelijoita erinomaisella tavalla.
Tässä kaikessa oli aistittavissa kokeilevaa kulttuuria, heittäytymistä, aitoa yhteistyötä, vahvaa luovuutta ja myös kestävyyden ja hyvinvoinnin elementit olivat vahvasti mukana.
Tämä oli yrittäjämäisellä otteella toteutettu kilpailulaji. Yrittäjämäiset valmiudet ovat tulevaisuuden perustaitoja, tarvitsemme empatiaa, sivistystä, kestävyyttä, digitaitoja ja yrittävää asennetta.
Tämä oli suurella ja lämpimällä sydämellä toteutettu kilpailulaji. Lämmin kiitos siitä.
Olen Mikko Kinnunen, Suomen Yrittäjien koulutuspoliittinen asiantuntija ja pitkän linjan yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. On ilo antaa yrittäjyyden palkinto teille tänään.
Minulla oli Tuomariparina nuori yrittäjä, tämän kaupungin kasvatti Eemil Pakarinen, muutaman vuoden takainen taitajakisan voittaja. Hän lähettää teille terveisensä.
Taitajakisoilla on merkittävä tehtävä ammatillisen osaamisen, lahjakkuuden, käden taitojen, ammattiylpeyden ja yrittäjyyden esiin tuojana. Te olette tehneet tätä kaikkea.
On tärkeää, että jokainen nuori löytää vahvuutensa, alansa ja paikkansa yhteiskunnan aktiivisena jäsenenä. Vain sivistynyt, osaava, välittävä ja yrittävä Suomi voi menestyä ja huolehtia kaikista kansalaisistaan.
Oikein paljon onnea voittajille!
Mikko Kinnunen, Suomen Yrittäjät