Skip to content
EtusivuAjankohtaistaUutta oppimassa Maltalla

Uutta oppimassa Maltalla

22.02.2022

Esedun opiskelijoita lähtee vuosittain ulkomaille vaihtojaksoille. Tyypillisimmin vaihtojaksot ovat pituudeltaan 4-8 viikon mittaisia ja vaihtokohteita on monipuolisesti tarjolla niin Euroopassa kuin Venäjällä. Esedun tieto-ja viestintätekniikan opiskelijat Henna Partanen ja Jenni Hynynen viettivät vaihtojaksonsa Maltalla; Hynynen kuukauden verran ja Partanen puolestaan kaksi kuukautta.

Molemmat kertovat hakeneensa vaihtojaksolle uusien kokemuksien toivossa.
”En ole juuri käynyt ulkomailla, joten olin kiinnostunut näkemään millaista arki ja kulttuuri ovat muualla ja tämä vaihto oli siihen todella hyvä mahdollisuus”, kertoo Hynynen ja lisää, että myös englannin kielen taidon kehittäminen oli yksi vaihdon tavoitteista.

Vaihtojaksoilla vaihtokohteen yhteistyöoppilaitos etsii opiskelijalle työpaikan, jonne opiskelija menee koulutussopimuksella. Halutessaan opiskelija voi myös itse etsiä ulkomailta sopivan työpaikan, missä suorittaa koulutussopimus-jakso. Partanen ja Hynynen suorittivat oman koulutussopimus-jaksonsa paikallisessa IT-alan yrityksessä. ”Siellä työtehtäviimme kuului esimerkiksi nettisivujen koodaus”, kertoo Hynynen.

Vaihtojakso ja ulkomailla työskentely myös omalla tavallaan vahvistivat tuntua siitä, että opiskelijat ovat löytäneet oman alansa.
”Olin ennen alalle tuloani ensin tutkintoon valmentavassa koulutuksessa, jossa pääsimme tutustumaan eri aloihin. Datanomin koulutukseen tutustuttuani huomasin sen olevan minulle sopiva ala”, avaa Partanen tieto- ja viestintätekniikan pariin päätymistään.
Alan parhaaksi puoleksi molemmat opiskelijat nostavat alalle tyypillisen, itsenäisen tavan opiskella ja tehdä töitä. ”Parasta näissä hommissa on, kun saa opiskella ja tehdä omaan tahtiin ja itsenäisesti”, toteaa Hynynen.

Isoimmiksi eroiksi Suomen ja Maltan välillä opiskelijat mainitsevat esimerkiksi hintatason, sään ja vasemmanpuoleisen liikenteen. Maltalainen työskentelykulttuuri oli kuitenkin sekä Partasen että Hynysen mukaan melko samanlainen kuin kotimaassakin.
”Aika samanlaista työskentely oli kuin Suomessakin, ihmiset olivat ehkä vähän avoimempia”, pohtii Partanen. Myös Hynynen allekirjoittaa paikallisten avoimuuden ja ystävällisyyden. ”Oli esimerkiksi täysin tavallista, että ravintolassa tarjoilija kyseli asiakkaalta kuulumisia.”

Vaihtokokemuksen parhaaksi puoleksi molemmat opiskelijat nostavat uudet kokemukset ja uuteen maahan tutustuminen.
”Pääsimme esimerkiksi käymään päiväreissulla Blue Lagoonilla vaihdon aikana, se oli hienoa”, kertoo Hynynen.

Sekä Hynynen että Partanen suosittelevat vaihtojaksolle hakeutumista kaikille, ketkä ovat vähänkään kiinnostuneita.
”Minä itse esimerkiksi ensin meinasin olla hakematta ja ajattelin, että en tule varmasti valituksi, mutta pääsin sittenkin”, Hynynen kannustaa. Partanen lisää, että vaihtojaksolla saa korvaamattomia kokemuksia kielestä ja kulttuurista, joten siinäkin mielessä vaihtoon hakeutuminen kannattaa.
”Vaihdossa jos missä sai oppia paljon kaikkea uutta.”

Teksti: Salla Avelin
Kuva: Hanna Partanen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021