Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTekstiileistä pystyy uudelleenkäyttämällä tekemään uutta

Tekstiileistä pystyy uudelleenkäyttämällä tekemään uutta

09.09.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla sisustustekstiilien valmistajaksi opiskeleva Kati Sillman, 47, teki vanhasta uutta ja laittoi Esedun Otavankadun toimipisteen opiskelijoiden tila ChillEdun sisustusta uusiksi.

ChillEdu sai uutta sisustusta kierrätysmateriaaleista ja käytöstä poistettujen materiaalien uusiokäytöllä. Teoksien takana on tekstiili- ja muotialan opiskelija Sillman.
”Olen opiskellut mittatilausompelijaksi kolme vuotta, ja nyt täydennän osaamistani vielä sisustustekstiilien valmistajan opinnoilla. Valmistuminen ajoittuu ensi helmikuun loppuun”, kertoo Sillman opinnoistaan.

Otavankadun toimipisteessä sijaitseva tila sai käyttöönsä säkkituoleja, tilkkutyylisiä tyynyliinoja sekä torkkupeiton.
”Olen tehnyt kaksi säkkituolia, jotka on kudottu ja täytetty kierrätysmateriaaleista. Uutta näissä ei ole kuin tarranauha, jolla päälliset ovat kiinni. Säkkituolit on kudottu Esedun vanhoista verhoista, jotka on värjätty. Täytteenä on käytetty tekstiili- ja muotialan ompelu- ja tekstiilijätettä. Tyynyliinoihin ja torkkupeittoon on käytetty maskiompelupajaa varten aikoinaan hankittuja kankaita”, kertoo Sillman tuotteistaan.

Idea tekstiilien valmistukseen lähti Esedun opiskelijatoiminnanohjaaja Sanna Airaksen ajatuksesta sisustaa ChillEdu -tilaa.
”Sannalla heräsi ajatus, että ChillEdun tilaa voisi sisustaa uudella tavalla. Innostuttiin molemmat ajatuksesta ja aloimme suunnittelemaan tuoteideoita. Nyt valmiit tuotteet ovat toimitettu ChillEduun opiskelijoiden käyttöön”, taustoittaa Sillman.

Kuluttajatason vinkiksi Sillman kehottaa ihmisiä miettimään mitä tuotteita kannattaa heittää pois.
”Kannattaa pohtia ennen kuin hävittää. Esimerkiksi farkuistakin voi kangasta hyödyntää moneen eri tarkoitukseen, kuten kutoa mattoja. Monesta pystyy uudelleenkäyttämällä tekemään jotain uutta.”

”Esimerkiksi tekstiili- ja muotialalle voi tarjota kankaita tai lankoja. Hyödynnämme niitä sitten harjoitustöissä tai käytämme ne uudelleen muussa tarkoituksessa”, vinkkaa Sillman.

 

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021