Skip to content
EtusivuAjankohtaistaSuomen kekseliäimmät kunnat ja innostavimmat kehittämisteot palkittiin

Suomen kekseliäimmät kunnat ja innostavimmat kehittämisteot palkittiin

07.12.2021

Kuntatyön kehittämistä juhlistettiin Kuntatyö2030 -gaalassa Helsingissä. Kuntatyö2030 -gaalassa palkittiin innostavia ja vaikuttavia kehittämistekoja eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Palkittavat teot on valittu 192 kehittämisratkaisun joukosta, jotka on vuoden 2021 aikana julkaistu Tekojen tori -sivustolla. Tänä vuonna eniten kehittämistekoja Tekojen torille oli ilmoitettu opetus- ja kasvatussektorilta sekä sosiaali- ja terveysalalta.

Kuntatyö2030 -gaalassa palkittiin yli 50 innostavaa kehittämistekoa eri toimialoilta. Yksi palkituista kehittämisteoista Kuntatyö2030-gaalassa oli Vetovoimainen kotihoito – Tehdään hyvä arki yhdessä -hankkeen luoma Essoten kotihoitoon suunnattu sähköinen perehdytysopas. Perustelut perehdytyspelin palkitsemiselle:

”Vetovoimainen kotihoito – Tehdään hyvä arki yhdessä -hankkeen tavoitteena on kotihoidossa työelämän laadun ja työn tuottavuuden parantuminen, tarjonnan ja kysynnän kohtaamisen ja työhyvinvoinnin sekä alan veto- ja pitovoimaisuuden lisääntyminen. Hanke on tehnyt Essoten kotihoitoon sähköisen perehdytysoppaan. Hankkeen pitämissä työpajoissa työntekijät toivoivat perinteiseen perehdytykseen monipuolisuutta, johon vastattiin laatimalla perehdytyspeli. Perehdytyspelin kehittämisen taustalla on toimintamallin uudistaminen ja perehdytysprosessin tekeminen entistä enemmän yhteisölliseksi. Peli mahdollistaa työssä tarvittavaa luovuutta ja tuo kotihoidon työn näkyväksi hieman eri tavalla kuin aikaisemmin.”

Vetovoimainen kotihoito -hankkeen hallinnoijana toimii Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Essote ja hankkeen osatoteuttajat ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK), Diakonia-ammattikorkeakoulu (DIAK) ja Etelä-Savon Koulutus Oy (Esedu).

”Läpileikkaavina teemoina hankkeessa ovat viestinnän kehittäminen ja teknologian entistä parempi hyödyntäminen. Tässä maaperässä iti ajatuksensiemen perehdyttämisen viemisestä aivan uudelle tasolle. Syntyi Seppo -perehdytyspeli”, kertovat Essoten Anne Partti, Jenni Wahteristo ja Susanna Lempiäinen Essoten tiedotteessa.

Kotihoidon perehdytyspeli on rakennettu Seppo-pelialustalle, mutta itse sisältö peliin on Essoten tekemä. Esedu on ollut mukana kehittämässä peliä, ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovatkin toimineet pelin opiskelijaversion testikäyttäjinä.
”Olemme Esedulla jatkojalostaneet perehdytyspelistä opiskelijaversion yhdessä Essoten kanssa. Opiskelijamme ovat testikäyttäneet Seppo-peliä ja olemme tehneet korjauksia siltä pohjalta. Tavoitteenamme olisi, että pelistä voisi tulla perehdytysmateriaali kotihoidon työelämäjaksoille lähteville opiskelijoille”, kertoo Esedun opettaja ja hankkeessa mukana oleva Mervi Gynther.

Seppo-pelialustalle rakennettua perehdytyspeliä pilotoidaan 1.9.-31.12.2021 välisenä aikana Essotella koko kotihoidon kanssa. Peliä voi pelata yksinpelinä tai joukkueena, ja myös tätä mahdollisuutta on käytetty. Perehtyminen kotihoitoon pelaamalla on turvallinen tapa tutustua työyhteisöön, työhön ja tehdä arjen työssä vaadittavia valintoja.

Tutustu tarkempiin palkitsemisperusteluihin

Vetovoimainen kotihoito -hanke toteutetaan ajalla 1.1.2020-31.1.2022. Rahoittajat: Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto sekä hankkeen toteuttajat.

Kuva: Essote, Jenni Wahteristo

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021