NY8h -yrittäjyysleiri kasasi yrittäjyydestä kiinnostuneet Esedun opiskelijat yhteen Kuusitien toimipisteeseen marraskuussa.
Yhteensä seitsemän ryhmää ammattiin opiskelevia nuoria istui päivän ajaksi innovoimaan uusia liikeideoita. Leiri oli tänä syksynä järjestetty opiskelijavoimin yrittäjyyttä edistävän Roihu-hankkeen kokeiluna, sillä Esedun liiketoiminnan opiskelijat tuottivat leirin osana opintojaan.
”Merkonomiopiskelijat suorittivat leirin tuottamisella tapahtumatuotannon sekä projektissa toimisen tutkinnon osia”, kertoo ryhmän valmentajana yhdessä kollegansa Johanna Purokarin kanssa toiminut liiketoiminnan opettaja Tuula Eloranta.
Merkonomiopiskelijat muodostivat projektityöryhmän leirin työstämiseksi, jossa jokaisella oli selkeä rooli. Projektipäällikön viitta laskeutui Olli Luukkosen harteille.
”Haastavaa oli toimia projektipäällikkönä, koska olemme kaikki saman alan opiskelijoita, ja vertaisia toisillemme. Kaikki kuitenkin hoiti oman vastuualueensa tehtävät hienosti, ja tehtiin mitä oli sovittu.”
Leirin yhteydessä opiskelijat pääsivät kuulemaan Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon voittanutta Jarna Kaplasta. Kaplas kannusti nuoria omassa puheenvuorossaan uskaltaa unelmoimaan: ”Jokaisella meistä on unelma!”
Muutama leiriläinen uskaltautui sanomaan omat unelmansa ääneen, haaveena oli niin laulajan, kirjailijan kuin yrittäjänkin urat.
NY8h-leirillä leiriläiset ideoivat eteläsavolaisten yritysten ylijäämäresursseista kiertotalouteen pohjautuvat liikeideat, jotka lopulta esiteltiin ja liikeidean ydin kasattiin yhdelle paperille. Tuomaristoon kuului Kaplaksen lisäksi myös Esedun kehittämispäällikkö Taisto Hirvonen. Hienoista liikeideoista leirin parhaimmiksi nousivat Feeniks -uudestisyntynyt, jossa ideana oli tehdä käytetyistä ja ylijäämälaseista (Yhteen) ja muoveista koruja sekä koriste-esineitä. Tuomariston palaute Feeniks -liikeidealle: ”Valmis liikeidea, jonka voi viedä heti käytäntöön. Erityistä plussaa, että tiimi ja asiakassegmentti oli mietitty hyvin. Oma osaaminen keskiössä ja sitä kautta myös työllistyminen mietitty.”
Toinen palkittu liikeidea oli logistiikka-alan opiskelijoiden kehittämä autojen tuningsisustusyritys, jossa toisena liikeidean osana oli myös jalostaa autojen lasit hyötykäyttöön. Liikeideassa oli huomioitu hienosti kestävä kehitys. Tuomaristo perusteli valintaa seuraavasti: ”Valmis liiketoiminta. Tuotteet mietitty hyvin sekä asiakassegmentit. Upeaa toimintaa, ei kun toteuttamaan!”
Leirin jälkeiset tunnelmat niin järjestäjillä kuin osallistujilla oli hyvät. Jatkoa leirille seuraa myös tulevaisuudessa.
”Nuoret lähtivät innovoimaan uutta liiketoimintaa upeasti leirillä. Tekemisen ote oli kaikilla ryhmillä ripeä, luovuus kukki ja liiketoiminnan kannattavuuttakin ehti jokainen ryhmä pohtia. Uskon, että NY-leiri antoi hyvää pohjaa kestävän kehityksen, kiertotalouden sekä yrittäjyyden ja yrittäjämäisen toiminnan opintoihin jokaiselle osallistuneelle”, Eloranta kommentoi.
Teksti ja kuva: Marika Auvinen
Kuvateksti: Leirin projektiryhmäläiset yhdessä yrittäjän puheenvuoron pitäneen Jarna Kaplaksen (oik) kanssa.