Viivi Kuismala suoritti Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla liiketoiminnan perustutkinnon ja valmistui merkonomiksi keväällä 2020. Ammatillisen perustutkinnon lisäksi Kuismala suoritti samanaikaisesti lukio-opintoja ja kirjoittikin ylioppilaaksi samana keväänä.
Opiskelu ammatillisessa koulutuksessa oli Kuismalan omien sanojen mukaan mielekästä ja käytännönläheistä.
”Sain opinnoista hyvää käytännön kokemusta työelämästä opintojen aikaisten projektien ja työelämäjaksojen kautta. Ne antoivat myös lisää rohkeutta hakeutua töihin jo silloisten opintojen ohella.”
Kuismala suuntautui opinnoissaan talous- ja toimistopuolelle.
”Opin paljon lisää Excelin käytöstä. Lisäksi opin laskutuksesta, kirjanpidosta ja muun muassa reskontrasta. Näistä mulla oli paljon apua jatko-opintojeni ensimmäisenä syksynä, kun perusopintoihini kuului taloushallinnon kurssi.”
”Merkonomiopintoihini kuului myös muun muassa venäjän perusteet, joista on ollut yllättävän paljon hyötyä erilaisissa tilanteissa. Valmistumisen jälkeen työllistyin kesäksi alan töihin, taloushallinnon puolelle tilitoimistoon, jossa olin suorittanut viimeisen työelämäjaksoni.”
Tällä hetkellä Kuismala vaikuttaa Jyväskylässä.
”Totta kai opinnot Esedulla sytytti myös jonkinlaisen kiinnostuksen liiketoimintaa kohtaan. Siksi hakeuduinkin jatko-opiskelemaan myös alalle. Opiskelen Jyväskylän Tiimiakatemiassa yrittäjyyttä ja liiketoimintaa. Opimme bisnestä tekemällä bisnestä.”
”Pääsin todistusvalinnalla sisään, joten nykyisen alani pääsykokeissa en käynyt. Tein kyllä yhdet etäpääsykokeet yliopistolle, mutta ne tehtyäni tajusin, etten ehkä haluakaan kauppakorkeakouluun. Ainakaan nyt. Onneksi en päässytkään sisään. Muuten ovet nykyiseen koulupaikkaani Tiimiakatemialle eivät olisi auenneet.”
Tiimiakatemiassa opintoihin kuuluu ensimmäiset puoli vuotta liiketalouden perusopintoja, kuten taloushallintoa ja talousmatematiikkaa, sopimusoikeutta, työelämän viestintää sekä kieliä.
”Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen meidät jaettiin tiimeihin ja näiden tiimien kesken perustimme osuuskunnat. Meidän tiimiin, Osuuskunta Hohkeeseen, kuuluu 16 jäsentä.”
Kuismalan mukaan opinnot tiimiakatemiassa ovat projektipainotteisia.
”Me hankitaan ja tehdään monenlaisia eri projekteja asiakkaille. Myyntiin, markkinointiin, sisällöntuotantoon, tapahtumiin, oikeastaan ihan mihin vaan liittyen. Osa projekteista on isompia ja pitkäkestoisia, osa lyhyempiä ja helpompia. Tärkeää on myös verkostoitua muihin yrittäjiin ja eri alojen osaajiin, ja tehdä heidän kanssa asiakaskäyntejä. Näin tutustutaan, opitaan lisää ja parhaassa tapauksessa asiakaskäynneiltä voi kehkeytyä meille uusia projekteja.”
Kuismala on päässyt osuuskunnan myötä muun muassa töihin perintöprojektikahvilaan, jonka liiketoiminnan osuuskunta päätti ostaa itselleen ja jatkossa tulevatkin pyörittämään kahvilan liiketoimintaa omin voimin.
Kuismala kokee, että Esedulla käydyistä opinnoista on ollut paljon hyötyä myös jatko-opinnoissa.
”Minulla oli Tiimiakatemiaan tullessa jo hyvä määrä pohjatietoa täällä opiskeltavista asioista. Lisäksi merkonomiopintojen aikainen NY-yrittäjyys on auttanut kovasti, varsinkin osuuskunnan perustamisvaiheessa. NY-hommista lähti myös kiinnostus yrittäjyyteen ja Tiimiakatemiaan.”
Tulevaisuuden osalta Kuismala tietää, että haluaa kehittyä ja kasvaa ammattilaisena lisää.
”Haluan Tiimiakatemian aikana kokeilla ja olla mukana mahdollisimman monipuolisesti erityylisissä projekteissa. Tällä hetkellä tuntuu, että haluaisin kutsua itseäni jossain vaiheessa markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijaksi, taitavaksi moniosaajaksi. Tulevaisuudessa haluun omata laajan verkoston ja kenties asua jonkun jakson ulkomailla.”
Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Viivi Kuismala