Talotekniikka tarjoaa uunituoreen putkiasentaja Niklas Laakkosen mukaan monipuolisia ja vaihtelevia työtehtäviä. Ala on imaissut nuoren miehen täysin mukaansa. Laakkonen haki kevään yhteishaussa talotekniikan jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun.
Kynnys amiksesta ammattikorkeaan on tehty Laakkoselle matalaksi. Hän suoritti jo ammattiopistoaikanaan lvi-alan perusopintoja ammattikorkeakoulu Xamkissa. Johdanto insinööriopintoihin –opintojaksolla opiskeltiin mm. tietotekniikkaa, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja äidinkieltä.
”XAMK:n opintojakso oli todella hyödyllinen. Opiskeltavat asiat liittyivät suoraan AMK:n pääsykokeisiin. Opintojaksolla harjoiteltiin myös vanhoja pääsykoetehtäviä”, kertoo Laakkonen.
”Talotekniikka on todellinen kuningasala”, vakuuttaa alan opettaja Vesa Parkkinen. Talotekniikkaan kuuluvat mm. talojen viemäröinti, ilmastointi sekä vesijohdot. ”Opinnoissa teemme asentajan työhön valmentavia harjoitustöitä, joista on hyötyä myös insinööriopinnoissa”, kertoo Parkkinen.
Viimeisinä opiskelutöinään Laakkonen harjoitteli talon piirtämistä suunnittelemalla omakotitalon pohjapiirrustuksen. Luonnollisesti pohjakuvaan merkittiin myös viemärit ja vesijohdot. ”Pohjakuvaa piirtäessä täytyy tuntea alan piirrosmerkit. Esimerkiksi, että katkoviiva tarkoittaa perustason alapuolella olevia putkia”, selventää Parkkinen
Opintoihin kuuluvan näytön viimeisen vaiheen Laakkonen teki LVI-alan tukkuliikkeessä, jossa piti osata valita pohjapiirrustuksen mukaiset tarvikkeet ja niitä oikeat määrät. Tukussa tarvittavat tuotekoodit luettiin lukulaitteella hyllynreunasta. Lukulaitteeseen merkittiin myös se, paljonko kutakin tavaraa tarvitaan. Näin kuvitteelliselle taloprojektille saatiin talotekniikan näkökulmasta oikea hinta.
Opettaja Parkkinen kannustaa opiskelijoitaan jatkamaan opintoja ammattikorkeakoulussa. ”Tuoreena insinöörinä on selkeästi etulyöntiasemassa, kun tietää mitä asennustyö käytännössä on.”
Laakkonen valmistui putkiasentajaksi talotekniikan perustutkinnosta huhtikuun lopulla. Toiset valmistujaiset ovat kesäkuun alussa, kun Laakkonen saa ylioppilaslakin. Kahden tutkinnon opinnot kuulemma kannatti. ”Joutuihan sitä tekemään iltahommia lukio-opintojen takia, mutta nyt se työ palkitaan”, hymyilee melkein tuore ylioppilas.
Toisen asteen ammatilliset opinnot antavat hyvän pohjan jatkaa opintoja ammattikorkeakouluun.
Amisopiskelijoiden toivotaan jatkavan opintojaan ammattikorkeakouluihin entistä herkemmin. Porkkana tähän on jatkoväyläopinnot eli osana ammattiopiston opintoja suoritettavat amk-opinnot, jotka voidaan hyväksilukea osaksi amk-tutkintoa, mikäli opiskelija jatkaa ammattikorkeakouluun.
Esedu ja ammattikorkeakoulu Xamk tekevät tiivistä yhteistyötä kehittämällä jatkoväylää amiksesta ammattikorkeakouluun. Jatkoväyläopinnot ovat eri ammattiopiston koulutusaloilla suoritettavia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, jotka ovat ilmaisia toisen asteen opiskelijoille.
Esedulla jatkoväyläopintoja on suoritettu muun muassa sosiaali- ja terveysalalla (lähihoitajat), matkailualalla ja talotekniikassa. Esedun putkiala on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä jatkoväyläopintoja opiskelijoilleen. Talotekniikan perustutkintoa suorittavat opiskelijat ovat voineet osallistua XAMK:n lvi-alan johdanto insinööriopintoihin –opintojaksolle, jossa on opiskeltu mm. tietotekniikkaa, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja äidinkieltä.
Teksti ja kuva: Laura Salonen