Skip to content
EtusivuAjankohtaistaMitä kv-palveluissa tapahtui poikkeusaikana?

Mitä kv-palveluissa tapahtui poikkeusaikana?

07.06.2021

Kuluneen vuoden aikana koronavirustilanne aiheutti monia muutoksia Esedun eri toimintoihin. Vuoden aikana opiskeluja on suoritettu osittain etänä, ja henkilökunta on myös työskennellyt vuoden aikana etänä kotoa käsin. Otimme yhteyttä Esedun kansainvälisiin palveluihin, ja kysyimme, mitä vuoden aikana on heidän työhönsä kuulunut, kun emme ole päässeet fyysisesti ulkomaille matkustamaan.

Toimintatavat ja -mahdollisuudet ovat muuttuneet paljon vuoden aikana, mutta Esedun kv-toimistossa ei ole jääty laakereille makaamaan, vaan on panostettu tulevaan ja otettu poikkeustila hyödyksi kehitystyöhön. Esedulle myönnettiin keväällä 2021 Eramus+ -akkreditointi liikkuvuushankkeisiin ohjelmakaudelle 2021-2027. Akkreditoinnin ansiosta Esedulle on taattu liikkuvuusrahoitusta koko ohjelmakauden ajan.

Moni kansainvälisyyden palveluista on toteutettu virtuaalisesti etänä. Esimerkiksi kansainvälisissä kehityshankkeissa tapahtumat on tuotettu ja hankeraportoinnit on kirjoitettu verkon välityksellä.
”Logistiikka-alan Transmobility-hankkeen loppukokouksen pidimme virtuaalikokouksena. Myös hankkeen loppuraportin valmistelimme kansainvälisten partnereidemme kanssa täysin verkon välitteisesti”, kertoo Esedun kansainvälisten asioiden koordinaattori Hapi Väärä kv-hanketoimintaa.

Vuoden aikana kansainvälisissä palveluissa on tehty paljon kehittävää toimintaa, tulevaa ennakoiden.
”Olemme tehneet paljon erilaista päivitystyötä. Tärkein muutos on se, että opiskelijoiden vaihtohaku on nyt täysin sähköinen. Tämä sujuvoittaa kv-prosessia ja vähentää merkittävästi sekä vastuuohjaajien, opiskelijoiden että kv-toimiston paperityötä. Kehitystyö jatkuu ensi lukuvuonna, kun myös apurahasopimukset siirretään sähköiseen muotoon. Lisäksi liikkuvuusvaihtoihin liittyvät tarkistuslistat sekä henkilöstövaihdon raporttipohjat on nyt päivitetty ajan tasalle”, kertoo Esedun kansainvälisten asioiden koordinaattori Jenni Kolmisoppi.

Uuden kehittämisen lisäksi myös aiempia toimintamalleja on paranneltu entisestään.
”Opiskelijoiden vaihtovalmennuksen osalta olemme suunnitelleet sisältöjä pakopelin muotoon. Lisäksi olemme panostaneet myös videotuotantoon. Olemmekin luoneet erilaisia videoinfoja opiskelijoille ja henkilökunnalle kv-hakuun liittyen”, jatkaa Kolmisoppi.

Vaikka fyysisesti esedulaiset eivät ole päässeet kuluvan vuoden aikana ulkomaille, ei kumppaneitamme muualla maailmalla ole unohdettu.
”Olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä ulkomaisiin kumppaneihimme. Lisäksi olemme luoneet virtuaalisia materiaaleja meille saapuville vaihto-opiskelijoille”, kertoo Hapi Väärä.

Koulutusvientivastaava Noora Juuti kertoo, että Venäjä-yhteistyö on ollut hyvin vilkasta pandemiatilanteesta huolimatta.
”Yhteistyössä Venäjälle sekä Ovi -hankkeiden puitteissa olemme järjestäneet useita eri alojen virtuaalisia workshopeja yhteistyössä venäläisten oppilaitosten kanssa. Lisäksi olemme järjestäneet avoimia webinaareja venäläisille kumppaneillemme. Esimerkiksi maaliskuussa järjestettiin virtuaalinen Yrittäjyyspäivä venäläisille it-alan opiskelijoille.”

”Koulutusviennin puolella tälläkin hetkellä on menossa webinaarisarja Venäjälle. Lisäksi toukokuun lopulla Esedulta valmistui ensimmäiset tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat Venäjältä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen ammatillinen oppilaitos järjestää koko perustutkinnon ulkomailla”, Juuti jatkaa.

Poikkeuksellinen, mutta työntäyteinen vuosi takana Esedun kansainvälisissä palveluissa!

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Noora Juuti (Kuvakaappaus maatalousalan webinaarista)

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021