Esedu on tänä vuonna solminut suhteita kanadalaiseen La Tuquen –metsäoppilaitokseen. La Tuquen bioenergiaprojekti palkittiin tänä syksynä innovatiivisimpana kanadalaisena projektina.
Innovatiivisuuspalkinnosta kertovassa kanadalaisessa Le Nouvelliste –verkkolehden uutisessa kerrotaan myös Esedusta: ”suomalainen metsäkoulu, joka on todennäköisesti ainakin 15 vuotta Kanadaa edellä puunkorjuussa”!
La Tuquen bioenergiaprojektin edustajat vierailivat kesäkuussa Esedulla. He tutustuivat mm. Salosaaressa metsäopetukseen sekä sen tiloihin ja laitteisiin ja pitivät näkemästään.
Koulutuspäällikkö Kirsi Malmstedt ja koulutusvientivastaava Noora Juuti osallistuivat lokakuussa Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen johtamaan delegaatioon, joka oli vienninedistämismatkalla Kanadassa. Matkan päätarkoituksena oli edistää suomalaisen bioenergiaosaamisen myyntiä.
Malmstedtin ja Juutin matkan tarkoituksena oli edistää Esedun metsäkoulutuksen vientiä. Neuvotteluja käytiin La Tuquen –metsäoppilaitoksen kanssa. Koulun johtaja on kiinnostunut hankkimaan Esedulta lisäkoulutusta opettajilleen. Yhteistyöneuvotteluissa puhuttiin myös opiskelijavaihdosta.
La Tuquesta on tulossa ensi keväänä maalis-huhtikuussa ryhmä vierailulle Eseduun. Vierailijaryhmässä on sekä metsäkoulun, yritysten että aluehallinnon edustajia.
Juutin mukaan kanadalaiset ovat erityisen kiinnostuneita siitä, miten meillä Suomessa hyödynnetään hakkuujäte energiaksi. ”Kanadassa ei ole juuri käytetty puuta energialähteenä, mutta nyt siellä on kiinnostus herännyt siihen”, kertoo Juuti.
Teksti: Laura Salonen
Kuva: Noora Juutin matka-albumi
Le Nouvelliste 1.11.2017:
La Tuquen bioenergiaprojekti on saanut Innovatiivisin kanadalainen projekti –palkinnon neljännessä pohjoisen bioenergian foorumissa, joka pidettiin Thunder Bayssa.
La Tuque 2023 –projektissa rakennetaan biojalostuslaite, jolla energiapuusta tuotetaan uutta polttoainetta, jota voidaan suoraan hyödyntää dieselmoottoreissa tai lentokoneiden polttoaineena.
Palkinto vahvistaa jälleen kerran, että La Tuque-projekti on malliesimerkki ainutlaatuisesta ja innovatiivisesta lähestymistavasta ja rakenteesta niin Kanadassa kuin kansainvälisestikin.
Strategiset ja innovatiiviset globaalit kumppanuudet alan huippujen kanssa olivat myös ratkaisevia kriteerejä BELTin johtajien mukaan.
Palkinnon vastaanottanut bioenergialaitoksen johtaja Francis Gallo piti myös tärkeänä ja arvostettavana jo projektin alusta syntynyttä kumppanuutta Beltin ja Atikamekwin välillä. Hän totesi, että projekti luo yli 500 uutta pysyvää työpaikkaa alueelle.
Viikko oli Beltin johtajille työntäyteinen. He tapasivat Torontossa FPInnovationin edustajien kanssa Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen ja Kanadan Suomen suurlähettilään Vesa Lehtosen sekä kahden suomalaisen öljy-yhtiön edustajia. Tässä on kyse muutoksista ym, jotka pitää tehdä, jotta investointeja syntyy.
Viikko päättyi La Tuquen metsäkoulun ja Etelä-Savon ammattiopiston tapaamiseen – suomalainen metsäkoulu, jonka lienee ”ainakin 15 vuotta Kanadaa edellä puunkorjuussa”. Beltin mukaan tässä on mahdollisuus rakentaa pohja tulevaisuuden osaajille, eritoten energiapuunkeruun osalta.
Tutustu myös alkuperäiseen ranskankieliseen juttuun.
Vapaa käännös: Teija Pylkkänen