Vuoden nuoreksi yrittäjäksi viime toukokuussa palkittu Jarna Kaplas on hakenut oppia polullaan myös amiksesta. Kaplas opiskeli matkailualan ammattilaiseksi Esedun edeltäjässä Pieksämäen ammattiopistossa.
Kaplas on aina itse rohkeasti uskonut unelmiinsa elämänsä aikana.
”Minulla on ollut tapana piirtää unelmakarttoja ohjaamaan tietäni kohti seuraavia unelmia ja päämääriäni.”
Kaplas muutti Pieksämäelle perheineen 13-vuotiaana. Kun yläkoulun viimeisellä luokalla oli aika tehdä valintoja jatko-opintojen osalta, Kaplas tiesi, että hän haluaa matkailualalle.
”Minulle kuitenkin sanottiin, että kielien arvosanani ovat niin huonot, etten koskaan pääsisi matkailualalle opiskelemaan.”
Kaplas määrätietoisena ei tästä perääntynyt, vaan vaati yläkoulun rehtorilta tukiopetusta kielten osalta, jotta numerot paranisivat.
”Yhteishaussa laitoin matkailualan ensimmäiseksi hakutoiveeksi, ja toiseksi merkonomin opinnot.”
Tuona syksynä matkailuala ei PASO:lla alkanut, koska hakijoita oli liian vähän. Kaplas aloitti elokuussa opinnot merkonomiksi tähdäten.
”Tiesin jo muutaman viikon jälkeen, että haluan mielummin opiskella matkailua. Vieläkin unelma matkailualan opinnoista kyti takaraivossa, ja niinpä kävelin silloisen rehtorin luo ja kysyin mitä pitää tehdä, jotta pääsen opiskelemaan matkailualaa.”
Rehtori tarjosi Kaplakselle mahdollisuuden lähteä opiskelemaan toisen vuoden matkailualan ryhmän mukana, mutta painotti, että se vaatii nuorelta naiselta paljon lisätöitä. Kaplas ajatteli, että vaikka hommia tulee lisää, mutta se on tulevaisuuden arvoista.
Matkailualan opintojen aikana nuori tekijä sai paljon kokemusta kesätöiden kautta. Neljän kesän ajan Kaplas oli mukana Pieksämäen Big Wheels -tapahtuman järjestelyissä.
”Ne neljä kesää toi paljon hyvää oppia sekä kokemusta, joita arvostan nyt todella paljon.”
Ammattiopistosta valmistumisen jälkeen Kaplaksen tie vei Partaharjun kautta Jyväskylään tiimiakatemiaan.
”Olin huomannut sen, että halusin oppia lisää yrittäjyydestä. Tiimiakatemia tarjosi tähän hyvät puitteet. Opintojen aikana perustimme neljän opiskelukaverin kanssa satamaravintolan Pielavedelle yhden kesän ajaksi. Se antoi potkun ravintola-alan yrittäjyyteen.”
Pielaveden satamaravintola oli oikeanlainen kokemus rohkaisemaan Kaplasta etenemään seuraavaan pysäkkiin omalla polulla. Kun opiskelukaveri Petri Virta ehdotti nuorelle naiselle ravintolan perustamista 3500 asukkaan Rautalammille, kuulosti ajatus ensin mahdottomalle. Nuoret kuitenkin tarttuivat monen mielestä hullunkuuloiseen ideaan, ja lähtivät tavoittelemaan unelmiaan.
”Ravintolaa kunnostettiin yhdessä talkoilla kuntalaisten kanssa. Paikallinen rautakauppias antoi meille viikonloppuisin avaimet, jotta saimme haettua tarvikkeita lisää kaupasta.”
Mortonin kivijalkaravintola aukesi Rautalammille vuonna 2010. Viimeisen yhdeksän vuoden aikana Kaplaksen ja Mortonin tie on kulkenut nousujohteisesti.
”Vuodesta 2015 olen omistanut Mortonin itse. Viime kesänä meillä oli viisi konttiravintolaa: Pieksämäellä, Varkaudessa, Äänekoskella, Kuopiossa sekä Jyväskylässä, ja työntekijöitä yli 50 henkilöä.”
Kaplaksen kova työ on huomioitu, ja viime toukokuussa 32-vuotias nuori yrittäjä palkittiin ansioidusti valtakunnallisella Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla. Muistamiset eivät jääneet siihen, vaan syksyllä postilaatikosta kilahti kutsu Linnan juhliin.
”Onhan nämä upeita hetkiä elämässä! Unelmakarttaan piirretyt unelmat ovat todella käyneet toteen. Täytyy vain muistaa unelmoida sekä uskaltaa kokeilla! Kun tekee oikeita asioita oikealla asenteella ja pienellä ripauksella rakkautta, niin ne unelmat käyvät toteen.”
Teksti ja kuva: Marika Auvinen
Kuvateksti: Jarna Kaplas piti yrittäjän puheenvuoron Esedun opiskelijoiden NY-leirillä.