Esedun markkinoinnin tet-harjoittelija Ia Ovaska tutustui tet-jaksollaan Esedun eri koulutusaloihin. Yksi aloista oli turvallisuusala.
Pääsin tet-jaksollani tutustumaan turvallisuusalaan. Puhuin turvallisuusalan opettajan Marjuska Falckin ja kahden hänen opiskelijan kanssa minkälaista on opiskella vartijaksi ja mitä vartijan työ pitää sisällään.
Aluksi Marjuska kertoi, että hyväksi vartijaksi tuleminen edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja, koska vartijan ammatti on asiakaspalveluammatti. Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä, koska yli 90% tapauksista voi selvitä vain puhumalla. Vartijana ihmisen pitää olla myös rehellinen, luotettava, reipas ja rehti. Myös oikeanlainen asenne ja motivaatio juuri turvallisuusalalla työskentelyyn on tärkeää. Vartija ei missään tilanteessa saa olla syrjivä ja jokaisen kanssa pitäisi tulla toimeen, vaikka ei aina haluaisikaan.
”Hyvä vartija on ystävällinen, mutta jämäkkä”, sanoo Marjuska.
Totta kai vartijalla pitää olla hyvä kunto, koska työvuorot voivat helposti mennä pelkkään seisomiseen ja kävelemiseen. Hyvän kunnon tarvitsee myös, jos tulee kiinniottotilanteita tai vastaavaa. Työ muutenkin voi olla fyysisesti raskasta ja päivät/yöt pitkiä. Fyysisen kunnon lisäksi myös psyykkisen terveyden on oltava tasapainossa.
Opintojen alussa luetaan todella paljon lakia. Lakia on tärkeä oppia, koska vartijan toiminta perustuu lakiin. Myös englannin kielen osaaminen ja muut kielitaidot ovat plussaa. Venäjän kieltä on hyvä osata, mitä lähempänä itärajaa tekee töitä. Lännessä taas ruotsin kieli tulee vahvasti esille. Ammattitutkinnon voi suorittaa alle vuodessa, riippuen opiskelijan valmiudesta omaksua osattavat asiat ja mahdollisesti aiemmin hankitusta osaamisesta. Vartija-, järjestyksenvalvoja- ja turvasuojaajakortin voi saada vasta, kun on täyttänyt 18 vuotta.
Nykypäivänä vartijoista ja järjestyksenvalvojista on pulaa ympäri Suomea. Varsinkin isoimmissa paikkakunnissa, missä niille on eniten tarvetta. Joten jos vartijaksi on opiskellut, niin töitä riittää. Hyvä puoli ammatissa on monipuolisuus. Vartija voi hoitaa joitakin muitakin palveluita esim. olla jonkin isomman yrityksen, oppilaitoksen tai viraston aulapalvelutehtävissä, hotellin vastaanotossa tai tehdä kaupassa erilaisia töitä, perinteisten vartijan tehtävien lisäksi. ”Ikinä ei tiedä mitä tulee vastaan”, toinen Marjuskan opiskelijoista totesi.
Teksti: Ia Ovaska, tet-harjoittelija
Kuva: Esedun kuva-arkisto