Filippiiniläiset Kindy Casandig, Marilyn Daganio, Jenalyn Maniego, Margie Onato ja Elsa Torres ovat aloittaneet lähihoitajan opinnot Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla kuluvan vuoden toukokuussa. Oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskelevat opiskelijat työskentelevät hoiva-avustajina Mäntyharjulla ja Pertunmaalla. Työnantajana heillä on Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote.
Keväällä opintonsa aloittaneilla tulevilla lähihoitajilla on jo hieman aiempaa kokemusta terveydenhuollon alalta.
”Laadukas koulutus ja suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä tarjoavat hyvän mahdollisuuden opiskella ja syventää terveydenhuollon osaamistamme”, totesivat Casandig, Daganio, Maniego, Onato ja Torres yhteen ääneen.
Hoiva-avustajina työskentelevät opiskelijat ovat suorittaneet Suomessa hoiva-avustajakoulutukseen kuuluvat näytöt.
Hoitoalan kokemusta omaava Casandig kehuu Suomen terveydenhuoltojärjestelmää sekä opetusta laadukkaaksi.
”Olen työskennellyt aiemmin esimerkiksi hoitajana sairaalassa. Työskentelin ennen Suomeen tuloa 10 vuotta Filippiineillä ja sen jälkeen 4 vuotta Hong Kongissa, Kiinassa. Oppisopimuskoulutus on upea mahdollisuus opiskella lähihoitajaksi Suomessa.”
”Olemme iloisia, että meillä on tällainen mahdollisuus. Meillä on tilaisuus opiskella samanaikaisesti, kun työskentelemme”, kertovat Onato ja Maniego.
”Tämä on hieno asia myös perheelleni”, jatkaa myös aiemmin terveydenhuollon alalla työskennellyt Torres.
Opiskelijat olivat opiskelleet suomen kieltä verkko-opetuksena ennen Suomeen tuloaan. Opiskelijat myöntävät uuden kielen opiskelun haasteelliseksi työskentelyn ja opiskelun ohella, mutta kuitenkin kertovat ottaneensa haasteen vastaan avosylin. Suomessa pysyvästi asumista ja työskentelyä pohtinut Casandig on asettanut itselleen kovat tavoitteet kielen suhteen.
”Olen ottanut tavoitteeksi, että kolmen vuoden päästä puhuisin suomen kieltä. Se helpottaisi työskentelyä paljon.”
Opiskelijat ovat oppisopimusopiskelijoita, joten suuri osa kielen oppimisesta tapahtuu työympäristössä. Koulutukseen kuuluvissa lähiopinnoissa heillä on suomen kielen opettajan tukea tarjolla. Suomen kielen opettajan antama tuki on osa OPVA-opintoja eli opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja. Kyseinen samanaikaisopettajuus on kokeilu, jossa mukana on myös OmaPolku-hanke.
Maaliskuussa Suomeen saapuneet opiskelijat pääsivät jo kokemaan lunta ja kylmää, mutta odottavat uteliain mielin ensimmäistä täyttä talveaan Suomessa.
”Tulemme lämpimästä maasta, joten on ollut todella erikoista tottua säähän. Näimme kyllä lunta keväällä, mutta tuleva talvi on meidän ensimmäinen. Odotamme mielenkiinnolla ensimmäisiä -30 asteen lämpötiloja”, kertoo Daganio.
Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen