Mikkeliläiset nuoret haluavat kouluihin kasvisruokaa ja nuorten omasta aloitteesta Rantakylän yhtenäiskoulussa vietettiinkin kasvisruokapäivää 15.9., jolloin herkullista kasvisruokaa tarjottiin kaikille koulun oppilaille. Tarjolla oli esimerkiksi coleslaw-salaattia, paahdettua kukka-ja parsakaalia, sekä kasviswokkia.
Yhtenäiskoulun keittiössä kasvisruoan äärellä työskenteli Esedulta neljä ensimmäisen vuoden ravintola- ja cateringalan opiskelijaa; Sanni Puustinen, Teija Saaristo, Ronja Taskila ja Raija Marttinen. Kaikki heistä ovat hakeutuneet opiskelemaan Esedulle jatkuvan haun kautta.
”Kävin leipuri-kondiittorikoulutuksen ja sen jälkeen tuli olo, että haluaisin vielä opiskella lisää, joten hakeuduin ravintola- ja cateringalalle”, kertoo Taskila.
Puustiselle puolestaan innoitus opiskelujen aloittamiseen lähti läheisten esimerkistä. ”Useampi läheinen on ravintola- ja cateringalalla ja olen kuullut heidän töistään tarinoita, joiden perusteella koin alan olevan minulle sopiva”, kertoo lukio-opintonsa pari vuotta sitten päättänyt Puustinen. Suurtalouskeittiössä työskentely on kaikille neljälle opiskelijalle uusi kokemus ja kasvisruokapäivä projektina ensimmäinen tänä syksynä.
”Työt alkoivat tänä aamuna aamuseitsemältä ja kieltämättä hieman jännitti, sillä aiemmin en ole päässyt näin isossa keittiössä työskentelemään ja tehnyt ruokaa näin isolle porukalle”, kertoo Marttisen kanssa projektin vetäjänä toiminut Saaristo.
Kylmien ruokien, kuten salaattien, valmistuksessa mukana ollut Puustinen lisää, että kasvisruokaa valmistettiin yhteensä 800 henkilölle.
”Tämä on hienoa, että tällaisia teemapäiviä järjestetään. Kouluissa voisi olla kasvisruokaa tarjolla enemmänkin.”
Kasvisruoka onkin opiskelijoiden sydäntä lähellä, esimerkiksi Saaristo on itse kasvissyöjä ja myös Puustisella on vahva näkemys kasvisruoan tärkeydestä. ”Kasvispainotteisella ruokavaliolla saa itselleen energisemmän olon ja se on myös ympäristöystävällisempää”, kertoo Puustinen.
Mukana projektissa ollut keittiömestari Ilkka Arvola allekirjoittaa opiskelijoiden näkemykset kasvisruoan tärkeydestä.
”Käytännössä ruoan kulutus ja laatu on isoin asia, mihin voimme jokainen vaikuttaa ja joka on yksilölle tehokas tapa ottaa ilmastoasiat huomioon arjessa.”
Mikkelin kehitysyhtiö Miksein toiminnassa mukana työskentelevä Arvola on itse tottunut hyödyntämään ruoanvalmistuksessa kasviksia sekä sesongissa olevia aineksia. Lisäksi raaka-aineiden alkuperä ja laatu ovat hänelle tärkeitä arvoja.
”Tämänkin päivän raaka-aineet tulevat läheltä, kuten esimerkiksi kasvikset Rantasalmelaiselta Salmelan tilalta ja kaura Juvalta”, kertoo Arvola.
Nykypäivänä yhä useampi nuori on kasvissyöjä. Arvola toteaakin, että nykynuoret ovat varsin valveutuneita esimerkiksi ilmastoasioissa. ”Tämäkin tapahtuma lähti koulun opiskelijoiden toiveesta ja ehdotuksesta; nuorilla on selvä halu ja tarve tehdä konkreettisia tekoja ilmastonmuuton torjumiseksi.”
Arvola kertoo ruoanlaittofilosofiansa ytimessä olevan raaka-ainelähtöisyyden ja -kunnioituksen.
”Ruokaa valmistaessani katson ensin, että mitä raaka-aineita on tarjolla ja vasta sitten alan pohtia mitä niistä valmistan.”
Sesonkituotteita ruoanlaitossa hyödyntävän Arvolan mukaan syksy on oivallista aikaa kasvisruokailijoille. Syksyn sesonkiaineksia ovat esimerkiksi kurpitsat, sienet, marjat, omenat ja kaalit.
”Syksy on kasvisruoan paraatihetki, varsinkin jos lähtee itse marketin ulkopuolelle metsään ainesten äärelle”, vinkkaa Arvola.
Mikkelin kehitysyhtiö Miksein aloitteesta on käynnistetty selvitys mahdollisuudesta perustaa Mikkeliin gastronomiaan panostava koulutusyksikkö, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisen ja paikallisen ruokakulttuurin kehittämistä. Koulutusmallilla pyrittäisiin lisäämään ymmärrystä elintarvikeketjusta ja sen toimijoista ja näin vahvistamaan alan arvostusta ja tukemaan nykyistä kestävämpää kulutusta. Toimintamallia suunnitellaan yhdessä Mikkelin koulutusorganisaatioiden Xamkin, Esedun ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa.
Teksti: Salla Avelin
Kuva: Marika Auvinen