Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedulaiset tutustuivat Pieksämäellä kirjastopalveluihin sekä tunnistivat valeuutisia

Esedulaiset tutustuivat Pieksämäellä kirjastopalveluihin sekä tunnistivat valeuutisia

24.04.2023

”Ulkona paistaa aurinko ja kesä tekee tuloaan, niin hyväähän tässä kuuluu”, vastaavat Pieksämäkeläiset Esedun lähihoitajaopiskelijat Viva Ihalainen ja Ida Hytönen, kun heiltä kysytään kuulumisia. Opiskelijat ovat vierailulla Kulttuurikeskus Poleenissa sijaitsevassa kirjastossa selvittämässä valeuutisiin liittyviä tehtäviä mobiilia oppimista ja koulutusta varten suunniteltua Seppo-pelillisyysalustaa käyttäen.

Ihalainen ja Hytönen kertovat valeuutisteeman itselleen tärkeäksi sekä myös valitettavan arkiseksi asiaksi, johon he törmäävät lähes päivittäin.
”Aihe on meille aika arkipäivää. Törmäämme valeuutisiin sekä mis- ja disinformaatioon todella usein, myös sosiaalisessa mediassa.”

”Valeuutinen saattaa herättää epäilyksiä jo otsikkotasolla. Usein on myös niin, että vasta artikkelia lukiessa alkaa hälytyskellot soida ja silloin on syytä tarkastella uutista kriittisesti. Riippuu tietysti vähän aiheesta ja uutisesta, että riittääkö mielenkiinto selvittää onko uutisessa perää vai onko kyse jostain muusta. Eli yleisesti ottaen olemme sitä mieltä, että tunnistamme kohtuu hyvin valeuutiset. Järjen käytöllä ja lähde kriittisellä ajattelulla pääsee mielestämme jo pitkälle”, kertovat Ihalainen ja Hytönen mietteitään.

Opiskelijat ottivat tapahtuman hyvin vastaan ja heidän mielestään vastaavanlainen oppimismahdollisuus olisi hyvä olla tarjolla laajemmallekin yleisölle.
”Meistä tämä on todella kivaa, kun voi yhdessä pelin avulla oppia uutta. Hienoa, että tällaisia järjestetään ja meidän mielestä tätä voisi tarjota laajemmallekin yleisölle, koska valeuutiset ei välttämättä ole kaikille tuttu teema.”

Huhtikuun aikana Pieksämäen Esedun toimipisteistä kirjastolla vieraili yhteensä kolme ryhmää kahtena ajankohtana. Vierailut liittyvät Amis Agentit-pilottihankkeeseen, jonka tavoitteita ovat muun muassa amisyhteistyön nykytilan selvittäminen ja kirjastolaisten osaamisen kehittäminen sekä yhteistyöverkoston rakentaminen.

Ensimmäisellä vierailullaan opiskelijat tutustuivat yleisemmin kirjaston tarjoamiin palveluihin, kuten digipalveluihin sekä tutustuivat kirjastoon ympäristönä. Vastaavaa on toteutettu myös muissa pilottikunnissa, kuten Mikkelissä, Joensuussa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Iisalmessa.

Kuva ja teksti: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021